Foto portada: contenidors al carrer de les Tres Creus. Autora: Nerea Bueno.

Els residus costaran el 86% més amb la nova taxa comarcal de tractament

  • El Consell Comarcal aprova que la nova taxa comarcal sigui el 86 per cent de la taxa municipal per als sabadellencs.
  • L’Ajuntament ha delegat a l’ens comarcal la gestió de la segona taxa, que s’imposa per exigències europees.

Nova taxa a la vista. El Consorci per a la Gestió de Residus assumirà a partir de l’any 2024 la nova taxa pel tractaments dels residus, que l’Ajuntament li va delegar fa uns dies. D’aquesta forma, els sabadellencs seguiran pagant la taxa de recollida de residus a l’Ajuntament (l’import mig de la qual creixerà un 15 per cent com la resta de tributs municipals). I a més hauran d’afrontar la nova taxa comarcal pel tractament. En altres paraules, hauran de pagar dos rebuts i més diners en total. Fins un 86 per cent més.

La situació és complexa i deriva de l’entrada en vigor de la nova llei de residus estatal. Per una banda, cal incrementar la separació de les deixalles, que al Vallès Occidental no supera el 45 per cent. Per altra banda, la taxa ha de cobrir a mig termini tots els costos derivats de la gestió del servei, cosa que ara tampoc passava. De fet, ni s’hi acosta. Segons dades exposades per la Crida per Sabadell fa uns dies, el servei costa uns 21 milions d’euros a la ciutat, però la taxa només en recull 9 (el 43 per cent). A la pràctica, tot plegat implica que els ciutadans s’hauran de gratar més la butxaca per la gestió de les deixalles.

El que ara ha succeït és que alguns ajuntaments han derivat la nova taxa de tractament de residus al Consell Comarcal del Vallès Occidental, en concret, al seu Consorci per a la Gestió de Residus. Són sis ajuntaments vallesans. Les dues capitals, Sabadell i Terrassa, a més de Rubí i Santa Perpètua de Mogoda. També Sentmenat i Ullastrell, que tenen recollida porta a porta. Els municipis que estan dins de l’Àrea Metropolitana de Barcelona funcionen amb l’organisme barceloní i també amb doble taxa (per exemple, Barberà, Ripollet, Montcada i Reixac o Cerdanyola).

Aquest dijous el ple del Consell Comarcal ha avançat en els tràmits per posar en marxa el nou Servei comarcal de tractament de residus municipals. La nova taxa comarcal finançarà aquest servei. Què és l’important de la reunió? Que s’han aprovat els coeficients. És a dir, ara ja se sap quant es pagarà de més. I la xifra no és petita. Menys en el cas de Sabadell.

Coeficients de la nova taxa en relació a l’actual

En el cas de Sabadell, cal multiplicar per 0,8657 l’import de la taxa de residus per saber l’import de la nova taxa de tractament. És a dir, el nou tribut representarà un 86 per cent addicional al que es pagava per l’única fins ara. Si ara es paguen 60 euros, ara es pagaran 51,6 euros més en concepte de taxa de tractament. 111,6 en total. Si es paguen 100 euros de taxa de residus, la nova taxa costarà 86,57 euros. 186,57 euros. Si es pagaven 200 euros de residus, la nova taxa serà de 173,14 (373,14 euros en total).

Rebut mig: de 84 a 156,71 euros

Segons les dades presentades pel govern municipal fa uns dies, l’import mig de la taxa de residus per als particulars és de 72 euros anuals. Amb l’increment fiscal aprovat pel PSC i Junts al ple, la taxa de residus passarà a costar 84 euros de mitjana. Caldrà afegir-hi els 72,72 euros de rebut mitjà de la nova taxa comarcal de tractament. En total, es passarà de 84 a 156,71 euros (un increment del 86 per cent).

Els sabadellencs pagaran més perquè separen menys

El coeficient de Sabadell és de llarg el més alt dels sis municipis: a Rubí serà de 0,5759, a Terrassa serà del 0,5636 i a Santa Perpètua de Mogoda serà de 0,411. És a dir a Terrassa les taxes faran pujar els rebuts un 56,36 per cent, a Rubí, un 57,59 per cent i a Santa Perpètua un 41,1 per cent. A Sabadell l’increment és del 86 per cent.

Per què? Sabadell pagarà més perquè separa menys i envia moltes més tones de fracció resta (el contenidor gris) a l’abocador. Les tones de resta són més cares. Els dos municipis amb porta a porta, Sentmenat i Ullastrell, funcionen d’una altra forma ja que es pot fer un seguiment personalitzat de cada unitat familiar.

Com pitjor se separa a nivell de ciutat, més es paga

El nou servei comarcal tractarà els residus municipals al Centre de Tractament de Residus (Vacarisses), la planta de biometanització de Can Barba (Terrassa) o bé del gestor de residus que estableixi.

“El cost del tractament depèn del comportament de la ciutadania: com millor es faci la separació, més baixarà el cost. Reciclant més, separant millor i reduint els residus que es generen es pot pagar menys”, asseguren fonts del Consell Comarcal.

No obstant, no és tan senzill ni directe, almenys ara per ara. El model de contenidor obert impedeix saber si un domicili separa o no els residus o si en genera pocs o molts. Tampoc es pot discernir entre els residus particulars i els comercials. Què implica això? Que els costos del tractament de residus a Sabadell s’acabaran repercutint de forma proporcional entre tota la ciutadania. Per pagar menys, caldrà que la ciutadania en general separi més. Com pitjor es separi a nivell de la ciutat (i Sabadell està al furgó de cua de la comarca), més cara serà la taxa. No hi ha solucions individuals sinó generals.

El ple va aprovar la delegació divendres passat

La delegació de competències de l’Ajuntament es va aprovar fa uns dies al ple. Van votar-hi a favor el PSC i Junts, en contra Crida, Vox i el PP i es van abstenir ERC i En Comú Podem. La doble taxa ja s’aplica a la majoria de municipis barcelonins, inclosos a l’AMB.

Quan?

Un dels interrogants és l’entrada en vigor de la nova taxa. El model es pot aplicar des de l’any vinent però el més probable és que no es posi en marxa fins l’any 2025.

Foto portada: un camió del servei de recollida de residus, fa alguns mesos. Autor: J.d.A.