Cuniculus (aqüeducte soterrat) a Sant Pau de Riu-Sec, aquest dimarts. Autor: David B.

Troben un aqüeducte soterrat de l’època romana a Sant Pau de Riu-Sec

Sabadell té dos dels quatre cuniculus romans (un tipus d’aqüeducte subterrani) descoberts fins ara a Catalunya. Un ja se sabia, ubicat al Parc de Can Gambús, i el darrer s’ha descobert en una intervenció arqueològica que hi ha actualment en curs al polígon Sant Pau de Riu Sec. La troballa s’ha presentat in situ aquest dimarts i, tot i que encara hi ha molta feina a fer per documentar al complet aquest exemplar, una part s’exposarà al Museu d’Història gràcies al finançament de la promotora Bricomart, qui construirà un nou centre comercial en aquesta parcel·la.

L’empresa Catarqueòlegs S.L va començar uns treballs al polígon Sant Pau de Riu-Sec ara fa dos anys i, de manera totalment fortuïta, va trobar un tipus de séquia que no acostuma a ser gaire freqüent. Es tracta d’un cuniculus romà (un aqüeducte soterrat) que conduïa aigües netes per abastir a un assentament proper. A Catalunya només n’hi ha quatre i dos d’ells són a Sabadell.

“De cuniculus romans en tenim poquíssims i Sabadell té el privilegi de tenir-ne dos. No un, no. Dos. A Catalunya hi ha quatre cuniculus, dels quals el més gran és el de Tarragona. Després hi haurà el de Sabadell, a Can Gambús; el tercer seria aquest de Sant Pau de Riu-Sec, també a Sabadell, i l’últim seria el de la plaça de la Pietat de Vic”, ha detallat un dels arqueòlegs del Departament de Cultura de la Generalitat, Toni Martín.

Una part del terreny on hi ha el cuniculus, però, quedarà soterrada en el nou centre comercial que Bricomart, el promotor de la construcció, alçarà a Sant Pau de Riu-Sec, també conegut com ‘el polígon d’Ikea’. En xifres: dels gairebé 150 metres del traçat, se’n conservaran 20 al Museu d’Història de Sabadell i, la resta, quedaran afectats per la nova nau comercial. De fet, és Bricomart qui ha finançat els 150.000 euros que suposa l’adequació de les peces que es museïtzaran així com l’acord público-privat de l’enregistrament en 3D del segment del cuniculus que no estarà a disposició del públic.

“És una conducció que va per sota (està excavada tipus mina) i no es veu de forma aèria. Has de perforar molt el terreny per poder-la localitzar. Fortuïtament, es va poder localitzar arran d’un treball extern a nosaltres i no ha estat fins ara que les circumstàncies han permès que s’hi pugui excavar”, assenyala un dels arqueòlegs, Jordi Morera.

Els treballs van començar a l’estiu del 2020 i, fins al moment, han documentat 149 metres; d’aquests, n’han excavat 129. Una de les companyes de Morera, Ariadna Vidal, assenyala que l’estat de conservació de les restes arqueològiques és prou bo i això els ajuda a extreure el màxim d’informació d’aquest aqüeducte subterrani de 1,70 metres d’alçada i 60 centímetres d’amplada. De totes maneres encara els queden incògnites a resoldre, com per exemple a quin assentament servia aquest cuniculus d’aigües netes o la data exacta en què va ser construït.

Cuniculus (aqüeducte soterrat) a Sant Pau de Riu-Sec, aquest dimarts. Autor: David B.
Cuniculus (aqüeducte soterrat) a Sant Pau de Riu-Sec, aquest dimarts. Autor: David B.

Vidal també assenyala que han pogut confirmar que l’obra va ser absolutament manual per les marques de pics i això els pot donar una orientació de l’època on s’emmarca. En aquest sentit, s’han pogut identificar fins a set pous que servien per extreure la terra que es derivava de l’excavació així com les escales per pujar i baixar i altres fragments de sediments que confirmen les hipòtesis inicials: pertanyen a l’època romana.

Foto portada: Cuniculus (aqüeducte soterrat) a Sant Pau de Riu-Sec, aquest dimarts. Autor: David B.