Un memorial contra l’exclusió social

  • El segon Memorial Àlex Seglers premia el Rebost Solidari i l’antropòloga Teresa San Román.

  • Sánchez: “Les dues propostes treballen un àmbit molt fràgil i ara encara més: la convivència”

La segona edició del Memorial Àlex Seglers ha premiat una persona i una entitat amb un denomiador comú: la lluita contra l’exclusió social. Per un costat, s’ha reconegut la tasca del Rebost Solidari de Sabadell a favor dels més desfavorits. Per altra part, s’ha reconegut la trajectòria de l’antropòloga Teresa San Román, destacada a favor de la integració del poble gitano.

El Memorial Àlex Seglers es va convocar l’any passat per primera vegada i agafa el seu nom d’aquest expert del fet religiós que va morir l’any 2010 amb només 40 anys. Seglers era manresà però residia a Sabadell i Sabadell l’hi dedica un memorial des de l’any passat. La primera edició va recaure en sor Lucía Caram.

Memorial Àlex Seglers
Foto de família amb juardonats i jurat. Autor: J.Peláez / Aj. Sabadell

El guardó vol reconéixer a persones i entitats que treballen per la cohesió social a partir dels valors de la convivència. Els guanyadors s’escullen per un jurat format per representants del consistori, la UAB, la Fundació La Caixa, les associacions municipalistes, representants de la família, representants de confessions religioses (musulmans, evangelistes, budistes) i la Fundació Lluis Carulla. En aquesta edició, han dedicit reconéixer una persona i una entitat.

Teresa San Roman

L’antropòlola Teresa San Román s’ha especialitzat per l’estudi de les relacions entre els gitanos. És catedràtica i dirigeix el Grup de Recerca en Interculturalitat i Marginació (GRIM) i ha format els alumnes per intervenir amb ètica i professionalitat cap a una proposta intercultural. És una de les primeres acadèmiques que proposa distingir els conceptes de marginació i de cultura. En el fons, un exemple des de la vessant acadèmica que va conrear Àlex Seglers sobre com treballar per reconéixer les diversitats.

Rebost Solidari de Sabadell

El Rebost Solidari de Sabadell, sorgit arran de l’esclat de l’actual crisi econòmica, coordina els esforços de 26 entitats de Sabadell perquè unes 2.700 famílies (més de 10.000 sabadellencs) puguin rebre menjar i no passar gana. Format per entitats socials, religioses i laiques, el Rebost es va configurar l’any 2009. A dia d’avui, l’alimentació d’un de cada 20 sabadellencs depèn d’ells.

Rodríguez ha agraït el premi animant la ciutadania a col·laborar amb la recollida d’aliments que realitza el Rebost aquest divendres i dissabte a una vintena de supermercats de Sabadell.

Plats d’art

Teresa San Roman i la presidenta del Rebost Solidari, Pepi Rodríguez, han recollit els guardons, un plat artístic, elaborats per a l’ocasió pels artistes sabadellencs Lluís Clapés i Fina Miralles amb la col·laboració del Museu d’Art.

Foto portada: Pepi Rodríguez i Teresa San Román, en els seus discursos. Autor: J.d.A.

Comments are closed.