Vespres i nits ‘a la madrilenya’ després de l’estat d’alarma

Sabadell, almenys centenars de sabadellencs, estan de celebració, i no només perquè sigui l’Aplec de La Salut. Aquest dissabte a la nit ha caigut el toc de queda i aquest diumenge han tornat les cervesetes al vespre que acostumen a precedir un sopar a fora, a una terrassa. Força sabadellencs han acomiadat l’estat d’alarma, amb tapes, canyes i entrepans. Demà és la festa major de maig i no seran pocs els que aprofitaran el festiu per redescobrir la ciutat de nit.

Trobar una taula lliure en una terrassa del Centre ja torna a ser el principal repte de les nits. El temps ha sigut l’idoni durant tot el cap de setmana per sortir a fer un beure, però aquest diumenge encara més: les anhelades trobades al tard han tornat a ser possibles després de quatre mesos i escaig. És difícil dir qui està més content: si els restauradors per poder servir sopars o els clients per poder recuperar les nits a la fresca.

“Abans de la Covid, nosaltres justament obríem a la tarda. Al matí o migdia no tenim activitat. Ara per fi podrem tornar a fer horari de nit, que és quan més feina tenim” celebra el gerent del bar El Llit.

Tot i això, l’estat d’alarma ha caigut en ple Aplec de la Salut i això ha aigualit l’impacte de la mesura. Els clàssics del Centre han tingut les taules plenes des de primera hora: esmorzars de diumenge, vermuts, dinars, cafès, beures, tapes, sopars i algun ‘xupito’ de celebració. En canvi, pels carrerons i per les terrasses de l’Eix Macià hi havia més cadires buides que plenes. Els restauradors equiparen la festa major a un colador de clients i, amb una de calç i una d’arena, no saben ben bé com serà l’estrena de la nova realitat.

“De moment, amb aquestes tres hores que portem de més, hem notat ganes de sortir: és el primer dia que es pot anar a un bar al vespre, demà és festa i el temps acompanya. Ara bé, també és cert que molta gent haurà marxat de pont i per això no tenim el volum de feina que havíem arribat a tenir” compara l’encarregat de Macro Bocatas, José Luís Marín.

Les mesures per evitar contagis a l’espai públic són les mateixes: distància de metre i mig entre taula i taula, grups de quatre persones com a màxim (exceptuant les bombolles nombroses), i desinfecció constant. L’única diferència és que ara ja no hi ha topall de bombolles.

Tot i l’alegria per recuperar aquest espai social, alguns restauradors temen que el govern “ho tornin a tancar tot” per les imatges de la nit passada a Barcelona, la primera sense toc de queda. En alguns locals encara hi ha cambrers que han de recordar l’ús de la mascareta quan els clients van al servei o bé han de separar grups que s’han ajuntat, acabant així amb la distància mínima i amb el màxim de quatre cadires per taula.

Foto portada: primer dia amb la restauració oberta fins les onze de la nit. Autora: Júlia Ramon.

Comments are closed.