'Veu de dona', acte principal d'aquest 25N al centre cívic de Can Llong. Autor: David Chao.

Una ‘performance’ sobre com se senten les víctimes del masclisme protagonitza el 25-N

L’acte principal del 25-N, el Dia Internacional per eliminar la violència contra la dona, ha consistit en una anàlisi sobre la quantitat d’agressions masclistes que hi ha hagut enguany a Catalunya, en una ‘performance’ que posava veu als pensaments que experimenten les dones quan es troben en una situació d’inferioritat o resignació i en un curtmetratge sobre com les males praxis es reprodueixen al llarg dels anys. ‘Veu de dona’, com han batejat l’acte d’enguany, s’ha celebrat al centre cívic de Can Llong-Castellarnau aquest dijous al vespre i ha sigut el plat fort d’aquest 25-N.

29 voluntàries han verbalitzat múltiples situacions de violència masclista que pateixen moltes dones, sobretot en l’entorn domèstic. Ho han fet després de lamentar que Catalunya és la comunitat autònoma on més agressions masclistes hi ha hagut aquest 2021. També han apuntat que dos dels 10 feminicidis que hi ha hagut en els últims 11 mesos han estat a Sabadell. A continuació algunes “veus de dones” que han subratllat aquest 25N:

Un día la comida estaba demasiada fría; el otro, demasiado caliente. Siempre me regañaba, pero un día llegó la primera bofetada. ¿Qué he hecho para que se ponga así? ¿Para que me trate así? ¿Que he hecho?“, ha dit una dona.

“Ho deixes passar, penses que ja li passarà. El perdones i vols creure que aprendrà a controlar els seus impulsos. I no marxes”, ha dit l’altra.

Me dice que solo pienso en comprarme roba provocativa. Me siento bloqueada. Ya no sólo me grita, ahora también me da puñetazos. Me siento como una muñeca de trapo. No sé cómo acertar, si siempre hay algo que está mal“, ha lamentat la següent. I així fins a 29 testimonis, on tots tenien un denominador comú: la impotència i resignació de la dona. No se senten lliures ni felices. Moltes també tenien por, i aguantaven tota aquesta violència física i psicològica, pels fills.

“Es pot canviar l’ordre de les coses”

Després d’aquesta representació, el centenar d’assistents han visualitzat un curtmetratge (El orden de las cosas) que continuava assenyalant el sentiment d’ofec i invisibilitat que experimenten les víctimes de violència masclista: la protagonista del vídeo amaga el cinturó amb què la pega el seu home en una banyera, d’on no surt en els 20 minuts que dura el curt. Ell mana als seus fills que busquin el cinturó, ja que és un complement que “es passa de generació en generació” (com el patriarcat). Els nens s’ensumen que passa alguna cosa estranya i, al final, és el propi marit qui li acaba arravatant. Espòiler: la banyera acaba vessant i els dos amb l’aigua al coll.

L’acte principal del 25N, batejat com ‘Veu de dona’ i impulsat per la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i la Taula de Gènere i LFTBI, ha acabat amb la lectura d’un manifest feminista al mateix auditori del centre cívic de Can Llong. El text instava als homes a assumir “alguns dels riscos laborals que assumeixen les dones” i, en aquest sentit, feia una crida a la responsabilitat compartida.

Foto portada: ‘Veu de dona’, acte principal d’aquest 25N al centre cívic de Can Llong. Autor: David Chao.

Comments are closed.