Refugiats ucrainesos creuen la frontera cap a Polònia 6 de març de 2022. Foto: Joan Mateu Parra

El Vallès Occidental, segona comarca amb més ucraïnesos, es coordina per acollir l’èxode

L’Ajuntament es compromet a contactar personalment amb cada família ucraïnesa resident a Sabadell per ajudar-les en cas de regrupament familiar o qualsevol altre tràmit que els sigui necessari. És un dels principals anuncis sorgits de la reunió del passat divendres entre els alcaldes del Vallès Occidental i la Generalitat de Catalunya. Per la seva part, el Consell Comarcal reforçarà el servei de traducció. L’administració es conjura per “ordenar” la solidaritat i l’acollida.

El Vallès Occidental és la segona comarca catalana amb més residents d’origen ucraïnès: hi ha 1.550 persones, segons dades del president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez. Es tracta del 6,6 per cent de la població ucraïnesa de Catalunya. En la major part dels casos són persones d’entre 20 i 55 anys, amb pares o germans al seu país d’origen. D’altra banda hi ha entitats lligades a Ucraïna ja sigui per antecedents d’acollida d’infants o per altres qüestions. Potser Terrassa Ajuda a Nens d’Ucraïna (TANU) és la més coneguda. Per tot plegat, el Vallès Occidental té números de ser una de les principals comarques acollidores de l’èxode que ha provocat la guerra de Putin al país europeu.

“Les persones refugiades d’Ucraïna ja estan arribant. En tenim als nostres municipis i ens estan demanant suport als ajuntaments i a les entitats. Hem de ser capaços d’ordenar les iniciatives solidàries individuals o d’entitats per tal que la seva intervenció sigui eficaç”, ha assegurat Giménez. “Ara és el moment de coordinar tota aquesta solidaritat i canalitzar-la”, ha afegit Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. Per la seva part, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, insisteix que “hi ha roba, hi ha aliments que estan arribat i ho hem de fer de manera ordenada”.

A nivell pràctic, què n’ha sorgit de la trobada? Algunes novetats. Per un costat, el Consell Comarcal reforçarà el servei de traducció del Consell Comarcal per donar suport idiomàtic a les persones que arribin. Dues terceres parts dels ucraïnesos tenen en l’ucraïnès la seva llengua materna, l’única oficial del país. No obstant, un 30 per cent parlen rus com a llengua materna. Són els residents a les zones més orientals del país, més rusòfiles, en guerra des de fa gairebé una dècada, però les més atacades per l’exèrcit de Putin. Per altra banda, l’Ajuntament de Sabadell s’ha compromès a contactar amb totes les famílies ucraïneses del municipi per oferir-los ajuda en els tràmits de reagrupament familiar o altres gestions que necessitin. Segons les dades consultades per aquest digital l’any 2021 hi havia més de 300 ucraïnesos amb residència a la capital vallesana.

Solidaritat

D’altra banda, els consistoris celebren l’alt grau de solidaritat de la població vallesana, però recomanen que s’ajudi a través de les entitats i dels mecanismes ja establerts. El material que es reculli es traslladarà des dels ajuntaments a una nau del Port de Barcelona que coordinarà l’enviament a Ucraïna tal com ha establert la Generalitat. Les entitats socials i solidàries, des de Creu Roja a Càrites i altres, demanen prioritzar l’ajuda econòmica.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: refugiats ucraïnesos creuen la frontera cap a Polònia 6 de març de 2022. Foto: Joan Mateu Parra via ACN.

Comments are closed.