Desmantellen una xarxa de tràfic de substàncies dopants amb nexe a Sabadell

  • Dues persones residents a Sabadell feien de nexe en la xarxa delictiva.

  • Els Mossos i la Policia Nacional no descarten una segona tanca de detencions.

Agents dels Mossos d’Esquadra i del Cos Nacional de Policia han desmantellat una xarxa criminal d’abast internacional dedicada al tràfic de substàncies dopants. La desarticulació de la infraestructura ha permès constatar la seva implicació en els positius de controls antidopatge d’esportistes d’elit que havien competit en les Olimpíades de Beijing de 2008, la Volta Ciclista a Portugal de 2009, la Volta Ciclista a Espanya 2010 i el Campionat d’Espanya d’Atletisme de 2010.

L’estiu del 2011 els dos cossos policials es trobaven investigant, paral·lelament, dos possibles casos de tràfic de substàncies dopants de tercera generació i van detectar que el presumpte cap de l’organització criminal era la mateixa persona, Alberto B.N., un metge espanyol d’origen colombià i amb domicili al Sultanat de Bahrein. L’operació és el resultat de dues operacions independents amb un nexe a la ciutat de Sabadell.

En el territori català, els Mossos estaven investigant una botiga de Mataró que es dedicava a la venda de complements nutricionals per a esportistes i que presumptament estava relacionada amb el positiu d’EPO de l’atleta català José Luis Blanco al Campionat d’Espanya d’Atletisme del 2010. La botiga investigada rebia comandes sospitoses des del Marroc i el producte sol·licitat era EPO CERA, el qual era lliurat a l’establiment per dos ciutadans catalans residents a Mataró. Un d’ells treballava com a infermer en un centre de diàlisi (d’on presumptament furtava els diferents tipus d’EPO) i l’altre era un conegut vinculat al propietari de la botiga i al treballador del centre sanitari al qual acompanyava a fer el lliurament de la substància dopant.

D’altra banda, a la zona de Madrid, s’estava investigant el subministrament de la substància dopant a esportistes professionals de la disciplina del ciclisme per part de ciutadans marroquins amb residència a Sabadell i que treballaven pel metge espanyol d’origen colombià.

En totes dues investigacions el nexe de connexió eren els marroquins de Sabadell que treballaven pel metge i que al mateix temps eren els que realitzen les comandes d’EPO CERA a la botiga de Mataró.

L’ organització criminal

Sobre les activitats de l’organització a l’estat espanyol s’ha pogut acreditar que la infraestructura assentada realitzava les següents activitats il·lícites: obtenien substàncies dopants, com hormona de creixement, anabolitzants o Epo, les subministraven a esportistes de competició, traslladaven les substàncies a altres països i realitzen operacions de tràfic de substàncies.

Com a resultat de l’operació policial realitzada el dia 5 de març, es van detenir 10 persones. Només el cap de l’organització ingressa a presó. Es detenen dues persones residents a Sabadell, Mostafa Y, de 34 anys, de nacionalitat marroquina, i ex atleta, i el seu germà, Abdallah Y., de 42 anys. Segons els Mossos d’Esquadra, no es descarta una segona de l’actuació amb més detencions.