Hípica Ca n'Alzina Barcelona Horses

La construcció irregular d’una hípica a Ca n’Alzina, a judici la setmana vinent

Set anys després de l’inici, el cas de Ca n’Alzina arribarà a judici. L’hípica ja no existeix i el conegut restaurant es va traslladar la urbanització Can Canyameres, de Sentmenat. Però el judici per dilucidar com es va deixar créixer una finca al Rodal que es va acabar convertint en una hípica internacional sense cap mena de permís arribarà la setmana vinent: el proper dimarts.

El cas va esquitxar l’exregidor Josep Ayuso, que va ser investigat per unes gestions en l’escàs temps, poc més d’un any, en que va ser regidor d’Urbanisme entre 2013 i 2014. Però finalment no hi ha cap polític ni tècnic municipal que s’assegui a la banqueta dels acusats. De l’ampliació irregular d’una finca que es va convertir en hípica internacional només en rendirà comptes el seu propietari.

Quins fets arriben a judici i per què?

L’any 2014 l’Entesa per Sabadell va posar en coneixement de la fiscalia unes presumptes irregularitats a la finca de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà, amb un conegut restaurant del mateix nom i després una hípica d’alt standing. Els entesistes consideraven que la finca havia crescut de forma irregular durant dècada i mitja, sense cap tipus de permís. De fet, era impossible tenir permisos. Tota la pastilla de terreny estava protegit pel Pla General com a sòl no urbanitzable.

L’Entesa palesava que s’havien construit de forma irregular més de 2.000 metres quadrats, s’havien abocat 50.000 metres cúbics de terres i runes, talat arbres i reomplert torrents per acabar construint l’hípica. Hi havia algunes denúncies i s’havien fet algunes inspeccions però no va prendre cap mesura des dels consistoris. L’únic moviment, que va desencadenar la denúncia, va ser l’aprovació d’un Pla Especial instat pels propietaris per posar ordre a un desori que no es podia regularitzar. L’aprovació d’aquest document per part de l’Ajuntament al març de l’any 2014 va precipitar la denúncia (més info: ‘L’Entesa denuncia irregularitats a Ca n’Alzina‘).

Un cop analitzada la documentació, els tribunals van obrir investigació, contra els responsables de la finca i també contra diversos responsables tant de l’ajuntament de Sabadell com del de Polinyà, ja que Ca n’Alzina tenia metres en els dos termes municipals. El cas arribarà a judici dimarts vinent, després de set anys. El jutjarà el jutjat penal número 2 de Sabadell.

Qui s’assegurà a la banqueta dels acusats?

El propietari de la finca, Quirze Elias Vinardell. Se l’acusa d’un presumpte delicte contra l’ordenació del territori.

Qui no s’hi asseurà?

No hi haurà cap representant polític ni tècnic de l’ajuntament de Sabadell. Tampoc de Polinyà. En el moment inicial va ser investigat, abans imputat, el tinent d’alcalde d’Urbanisme que va aprovar el Pla Especial, Josep Ayuso, i també la tècnica Maite Morao (més informació: ‘Ayuso, investigat per Ca n’Alzina‘), així com l’alcalde de Polinyà. Però al llarg del procediment la investigació contra ells va quedar arxivada. El novembre del 2017 tant Ayuso com Morao i també l’exalcalde de Polinyà van ser desimputats (més info: ‘Arxivada la investigació a Josep Ayuso pel cas ca n’Alzina‘). Ayuso sempre havia assegurat que la denúncia era política perquè s’havia presentat 10 dies després de guanyar les primàries al PSC (a Marta Farrés, actual alcaldessa). L’exregidor socialista mantenia que havia actuat sempre a instàncies dels tècnics municipals i defensava la legalitat del procediment.

L’acusació popular considera que el creixement de l’hípica era impossible sense la “complicitat” dels responsables municipals de l’època. Però el cert és que l’única persona que arriba al judici acusada és el propietari de la finca.

Quines penes demanen les acusacions?

Hi ha tres acusacions. El Ministeri Públic, la fiscalia, demana dos anys i mig de presó per a Elías i una multa de 10.800 euros. Per altra banda, l’Ajuntament s’hi va personar com acusació particular. Demana la mateixa multa però tres anys de presó. Tant la fiscalia com l’Ajuntament veuen un delicte contra l’ordenació del territori. L’acusació popular, representada per l’Entesa per Sabadell, demana fins a vuit anys de presó i una sanció de 73.000 euros per un delicte contra l’ordenació del territori i també per delicte ambiental.

Què hi ha ara a l’hípica?

Entre 2014 i 2017, l’hípica va intentar seguint funcionant, però l’Ajuntament va precintar diversos cops les instal·lacions, tant amb Joan Carles Sánchez (PSC) com amb Juli Fernàndez (ERC) o Maties Serracant (Crida) a l’alcaldia. Les obres no es podien regularitzar de cap manera: eren totalment il·legals. El Pla Especial del 2014 aprovat per Ayuso va córrer la mateixa sort: va quedar en un no res perquè era impossible posar res al dia.

A dia d’avui l’hípica no existeix i el restaurant Ca n’Alzina es va traslladar a la urbanització Can Canyameres. Entre les peticions tant de la fiscalia com de les acusacions particulars i popular hi ha que s’enderroquin totes les construccions il·legals. L’Entesa, a més, demana que es retorni el terreny al seu estat natural.

Més informació:

Foto portada: l’hípica Barcelona Horses, en una imatge d’arxiu.