Suport corporatiu a l’advocada del presumpte violador per “la campanya de difamació que pateix”

La defensora del presumpte violador al judici de la coneguda com a ‘Manada de Sabadell’ afronta una tempesta de crítiques per l’actuació que va tenir en el seu interrogatori a la víctima i també durant la seva intervenció final. El Col·legi de l’Advocacia, a través d’un comunicat signat per la seva Junta de Govern, considera que la lletrada està patint una “campanya de difamació i escarni” i surt en la seva defensa.

El Col·legi de l’Advocacia de Sabadell al·lega que la defensora del presumpte violador d’una jove de 18 anys actuava d’ofici i, per tant, no va escollir a qui defensava davant el jutge. No obstant això, la lletrada hauria pogut estalviar-se preguntes tan agressives per a la víctima d’una presumpta violació múltiple. Pel que fa a l’interrogatori, l’epicentre del terratrèmol mediàtic, l’ICASBD defensa que l’única manera d’enjudiciar uns fets delictius és preguntar què va passar exactament i com va ser. És aquí on es fonamenta l’anomenat principi de contradicció, un punt bàsic del dret penal, i conforme al qual tothom té dret a confrontar les proves que es presenten contra una persona en un judici.

El cas és que, després de la celebració d’aquest judici, molts experts han assenyalat a l’advocada de Sabadell (també al fiscal) per ensenyar com no tractar a una víctima de violació. A banda de la revictimització de la jove, una de les altres crítiques és la posada al descobert de la seva identitat: nom, cognoms i la difusió de la seva veu recordant escenes molt delicades.

Què va dir la lletrada?

“Si van passar per un dels carrers principals de Sabadell, per què no va cridar?”, “Li va tapar la boca el presumpte agressor?”, “Recorda per quins carrers va passar, vostè i el seu acompanyant, de camí a la nau?”, va ser algunes de les preguntes de la defensora, qui va ser avisada pel president del tribunal: “Lletrada, vol rascar on no hi ha res a rascar”, “Lletrada, la noia ja ha respost que anava a la força”.

En la seva intervenció final, l’advocada va assegurar que el sexe entre el seu client i la víctima (està demostrat que hi va haver relació sexual, per tant no es podia negar) va ser consentit. La lletrada va argumentar que la jove tenia “ganes de seguir la festa”, que “no es va resistir ni cridar” quan el noi la va assaltar pel carrer, a l’alçada del Mercat Central a les 6 del matí del 3 de febrer de 2019. La lletrada va considerar que la jove va tenir oportunitat de fugir i de demanar ajuda durant el seu captiveri i, en canvi, no ho va fer.

“Potser els fets no van anar ben bé com explica la víctima. Va existir una atracció física i sexual entre ells i van mantenir relacions sexuals. [El meu client] No és un agressor sexual”, va assegurar, tot abans de demanar l’absolució del seu client, M.Alibos.

Les xarxes socials denuncien que l’interrogatori va ser extremadament dur i que l’advocada de l’ICASBD va provocar malestar a la víctima sense cap tipus d’utilitat per al judici. El Col·legi d’Advocats de Sabadell, en canvi, considera que la lletrada va exercir el seu exercici de defensa i la defensa de l’allau de crítiques que ha rebut la defensora de presumpte violador.

Més informació:

Foto portada: un moment del judici de ‘La Manada de Sabadell’. Autor: cedida.

Comments are closed.