Foto portada: el sabadellenc Èric Laredo, sortint dels jutjats. Autor: ACN.

Els sabadellencs dels ‘9 de Lledoners’, absolts

  • Els ‘9 de Lledoners’ estaven acusats de desordres públics, d’atemptar contra l’autoritat i de lesions. A la petició de la Fiscalia, la Generalitat afegia 18 mesos de presó per a tres d’ells.
  • Finalment, el fiscal ha retirat la seva acusació contra sis activistes i han quedat absolts al moment. Els altres tres també han vist reduïdes les seves acusacions, però hauran d’esperar a rebre la sentència.

El judici als ‘9 de Lledoners’, acusats inicialment de desordres públics, d’atemptar contra l’autoritat i de lesions, ha acabat amb l’absolució de sis d’ells. La Fiscalia ha retirat les acusacions de desordres públics per a sis d’aquests activistes i, com que era l’única acusació que hi havia en contra seva, han quedat absolts. Pel que fa als altres tres, que tenien una pena de presó més alta, el fiscal i l’acusació particular, exercida per la Generalitat, també han rebaixat les acusacions, però en el seu cas, hauran d’esperar a rebre la sentència per saber com queda finalment la seva situació. El judici s’ha dividit en dues parts: ahir (dimarts) van declarar els testimonis, els pèrits i els quatre Mossos d’Esquadra que van resultar ferits aquell dia i avui ha estat el torn dels acusats. El cas ha quedat vist per sentència i ara la pilota està sobre la taula del jutge.

El cas dels coneguts com a ‘9 de Lledoners‘ ha arribat a judici dos anys i nou mesos després dels fets. L’1 de febrer del 2019 nou persones, quatre de Sabadell, van ser identificades a la C-55, on hi va haver una concentració multitudinària en contra de l’empresonament dels polítics independentistes i del seu trasllat a Madrid aquell mateix dia. Inicialment, la Fiscalia els demanava tres anys de presó; excepte per a tres d’ells que presumptament també haurien participat en un altre disturbi contra la policia catalana i per això els augmentava la pena a set anys.

Aquest dimecres, però, en l’últim tram de judici, el cas ha fet un gir de 180 graus: la Fiscalia ha retirat l’acusació de desordres públics i en conseqüència sis dels 9 acusats (entre ells, tots els sabadellencs) han quedat absolts al moment. Pel que fa als tres membres restants, la Generalitat ha retirat l’acusació de desordres públics i també ha rebaixat l’acusació de lesions a lesions lleus, mentre que el fiscal només ha rebaixat aquesta última acusació per a dos d’ells i manté la de desordres públics per a tots tres. Després d’aquesta modificació d’última hora, la Fiscalia demana una pena de cinc anys per a les tres persones que queden acusades (inicialment eren set anys) i la petició de la Generalitat es redueix de 18 a sis mesos.

En la primera part del judici, celebrada ahir dimarts, van declarar els testimonis, els pèrits i les acusacions. Els Mossos d’Esquadra que van resultar ferits van explicar que van rebre cops a les mans, que van tenir alguna contractura cervical i un d’ells també va assegurar que va rebre un cop als genitals. Tot i tenir-los asseguts al banc dels acusats, cap dels agents va poder identificar als presumptes agressors ni tampoc als autors de les barricades a la C-55, en el tram que condueix a la presó de Lledoners. Abans de començar el judici, una de les advocades dels acusats, Eva Pous, va valorar molt negativament la posició de la Generalitat com acusació particular i lamentava que ni ERC ni Junts haguessin retirat les acusacions (més info: ‘Arrenca el judici contra els ‘9 de Lledoners’, a qui demanen fins a set anys de presó‘).

De fet, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar que l’executiu estava revisant la seva posició en aquesta causa just el dia en què començava el judici. Aquest dimecres, l’endemà de les declaracions institucionals, la Generalitat ha retirat l’acusació de desordres públics i ha rebaixat l’acusació de lesions a lesions lleus per a tres dels acusats, mentre que la Fiscalia només ho ha fet per a dos d’ells. Per la seva banda, el fiscal ha retirat l’acusació de desordres públics per sis dels ‘9 de Lledoners’, però no per als tres que tenien una pena més alta. En acabar el judici, un dels ‘9 de Lledoners’ Èric Laredo, ha valorat així el desenllaç del cas:

“Cap de nosaltres hauria d’haver estat en aquest judici. Aquest judici no s’hauria d’haver celebrat perquè tot el que han dit els Mossos és mentida; no vam fer res del que diuen i durant les delcaracions, tant d’ells com de nosaltres, ha quedat acreditat. Ens han absolt perquè no hi havia res. Pel que fa als companys que encara queden pendents de sentència, no entenem com encara es mantenen les acusacions de desordres públics: no els ho poden atribuir a aquestes persones tres persones! Creiem que també seran absolts pel mateix motiu, perquè no hi ha proves de res” manifesta Èric Laredo.

Aquest dimecres els nou acusats han negat a la major la versió exposada ahir per part dels Mossos d’Esquadra: han assegurat que la protesta es va desenvolupar de “manera tranquil·la en tot moment” i que ells no van tenir cap enfrontament amb els agents. Després de la rebaixa de les acusacions, sis dels ‘9 de Lledoners’ han quedat absolts aquest mateix dimecres i ara li toca al jutge instructor decidir com acaba el cas per als tres membres restants.

Més informació sobre els Mossos d’Esquadra i els 9 de Lledoners

Es dona la circumstància que un dels Mossos que ha declarat com a testimoni i acusa els activistes independentistes té pendent un judici per una possible agressió racista. Es tracta del cas d’en Wubi, un resident de Sabadell que va denunciar agressions racistes físiques i verbals per part de la policia catalana (més info: ‘Un jove sabadellenc denuncia una agressió policial xenòfoba: “Negre de merda, racista és poc”‘).

També es dona la coincidència que dos dels 9 de Lledoners (David Budria i Eduard Garzón) són dos dels 13 identificats en l’Operació Judes, un desplegament de la Guàrdia Civil amb epicentre a Sabadell el 23 de setembre de 2019 i que va acabar amb nou detinguts (quatre de Sabadell, entre ells Budria i Garzón).

Suport i retrets a les portes dels jutjats

Els acusats han rebut el suport de desenes de simpatitzants amb el seu cas i amb la causa per la qual se’ls acusa. Abans de la segona i última jornada de judici, aquest dimecres, els exconsellers empresonats i indultats Josep Rull i Jordi Turull també han volgut expressar-los el seu suport, però no han sigut benvinguts per tothom: els han cridat ‘vergonya’ i els han retret que la Generalitat actuï com acusació particular i no hagi retirat l’acusació. Ells, però, defensaven que el govern català havia de fer aquest pas al costat.

Foto portada: el sabadellenc Èric Laredo, sortint dels jutjats. Autor: ACN.

Comments are closed.