Foto portada: un dels detinguts, aquest dilluns, sortint del seu domicili. Autor: David B.

Els set CDR detinguts, dos de Sabadell, declararan dijous a l’Audiència Nacional

  • Dos sabadellencs arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs de pertinença a organització terrorista dilluns al vespre.
  • Els altres set CDR, dos de Sabadell, a l’espera de declarar davant l’Audiència Nacional.  

Set dels nou membres dels CDR detinguts aquest dilluns segueixen a l’espera de declarar davant de l’Audiència Nacional. Els CDR, dos de Sabadell, estan sent investigats de delictes de rebel·lió, pertinença a banda armada i tinença d’explosius. La seva defensa explica que encara no han pogut parlar amb ells. Els altres dos detinguts van quedar en llibertat al vespre. Es tracta dels dos sabadellencs que van ser detinguts durant l’escorcoll del seu domicili, al carrer Goya del barri de Campoamor. 

El portaveu d’Alerta Solidària, el també sabadellenc Xavier Pellicer, ha explicat que els advocats encara no han pogut parlar amb els set membres dels CDR que han passat la nit a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, a Madrid. En entrevistes a diversos mitjans de comunicació, el portaveu de l’organització que s’encarrega de la defensa dels independentistes ha denunciat una “guerra bruta comunicativa”. En aquest context, Pellicer ha lamentat que l’Audiència Nacional actuï per perseguir delictes futurs que encara no han passat i ho ha emmarcat en la creació d’un “relat de criminalització que té poc a veure amb la realitat”.

Vehicle de la Guàrdia Civil amb un detingut, al carrer Convent, al Centre. Autor: David B.
Vehicle de la Guàrdia Civil amb un detingut, al carrer Convent, al Centre. Autor: David B.

Segons ha explicat Pellicer, la Guàrdia Civil ha confiscat material informàtic, ordinadors, tabletes, telèfons i llibretes, però no tenen cap informació que tinguessin previst atemptar. Sobre aquesta qüestió, el portaveu d’Alerta Solidària ha subratllat que s’està parlant d’un futurible i d’un delicte intencional. “El que no es pot fer és perseguir delictes futurs que encara no han passat”, diu. No els hi han comunicat ni que els detinguts han estat traslladats a Madrid. Ara estan a l’espera de saber si es podran entrevistar amb ells i encara no se’ls ha notificat si ho podran fer al llarg del dia d’avui ni quan passaran a disposició judicial.

Els membres de la Guàrdia Civil, al carrer Goya. Autor: ACN.
Els membres de la Guàrdia Civil, al carrer Goya. Autor: ACN.

Pel que fa a la situació dels detinguts, ha explicat que, segons la llei, en principi han de passat a disposició judicial en un màxim de 72 hores després de la detenció però també ha afegit que aquest termini es podria prorrogar fins a cinc dies en cas que s’apliqui un precepte antiterrorista. Una decisió que, segons ha dit, encara no se’ls hi ha comunicat. No obstant, fonts judicials han confirmat que passaran a disposició judicial aquest dijous.

Els cas dels dos detinguts en llibertat

Dos dels nou detinguts van quedar en llibertat aquest mateix dilluns després de declarar davant la Guàrdia Civil. Són els dos sabadellencs, Clara i David B. En el cas de l’home forma part del col·lectiu 9 de Lledoners, investigats per desordres públics en la protesta pel trasllat dels presos independentistes a Madrid. Els dos van ser detinguts al seu domicili, al carrer Goya, al barri de Campoamor. Hi ha un altre membre dels 9 de Lledoners, detingut. Es tracta del cerdanyolenc Eduard Garzón.

En relació als sabadellencs detinguts i deixats en llibertat, Pellicer manté que és incoherent acusar algú de delictes amb altes penes de presó (rebel·lió, terrorisme, tinença d’explosius) i quedin en llibertat provisional el mateix dia de la detenció. “És una contradicció flagrant que a les 6 del matí se’ls detingui i a les sis de la tarda se’ls deixi en llibertat sense ni tan sols passar pel jutjat”, ha dit Pellicer a TV3.

Els dos sabadellencs encara detinguts

Els altres dos sabadellencs detinguts, a l’espera de declarar davant l’Audiència Nacional, són Jordi R, professional del sectors de les arts gràfics i antic militant d’Esquerra, que va ser arrestat a casa seva (carrer Antoni Cusidó, registrada fins entrada la nit) després d’un expeditiu registre a casa dels seus pares que ha protagonitzat un vídeo que circulat molt per les xarxes socials al carrer de Romeu. Finalment, l’altre detingut és Xavi D, electricista i vinculat a entitats de cultura popular, per exemple, a les darreres Barraques. Va ser detingut a casa seva, on van entrar els agents en presència dels seus fills a primera hora del matí i parella.

Foto portada: un dels detinguts, aquest dilluns, sortint del seu domicili. Autor: David B.