- Cinc dels 13 investigats han passat aquest dijous pels jutjats de Sabadell. Només Jordi Ros declara.
- 150 persones s’han concentrat a les portes dels jutjats en suport als encausats.
Cinc encausats en l’Operació Judes (els quatre sabadellencs i una de Sentmenat) s’han presentat a la seva cita als jutjats, però s’han negat a declarar. El mateix ha fet un sisè implicat a Vic. L’Audiència Nacional els acusa de terrorisme i prop de 200 persones els han defensat amb pancartes i lemes reivindicatius: consideren que tot és un “muntatge”, que, “a falta de proves”, el 23 de setembre del 2019 els van “segrestar” i que “l’únic terrorista és l’Estat espanyol”. Per aquest motiu, un dels tres advocats que porten el cas, Xavier Monge, ha presentat els escrits de nul·litat per aquesta causa.
Alerta Solidària, l’entitat que defensa als Detinguts el 23-S, ha demanat que s’anul·li la causa oberta als encausats durant l’Operació Judes perquè “tota la instrucció s’ha fet vulnerant alguns drets fonamentals”. Els cinc CDR citats aquest dijous als jutjats de Sabadell s’han acollit al seu dret de no declarar, a excepció de Jordi Ros qui assegura que en el seu moment va declarar coaccionat per la Guàrdia Civil (unes coaccions que, per cert, estan sota investigació del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell). Per tant, ara la patata calenta està a la teulada del jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, qui decidirà si accepta o no els escrits de nul·litat i com prossegueix el cas.
“La fiança que ara se’ls ha imposat és una fiança que preveu la llei d’enjudiciament criminal per poder afrontar possibles responsabilitats pecuniàries. En aquest cas no hi ha responsabilitat civil perquè no hi ha cap tipus de danys que se’ls atribueixi, i per això la fiança s’ha fixat en 1.000 euros, amb un criteri bastant arbitrari per part del jutge” ha explicat Xavier Monge.
Tots ells es desmarquen de la versió del magistrat, la fiscalia i la Guàrdia Civil, qui els acusa a tots 13 de pertànyer a una organització terrorista i a nou d’ells per tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista.
150 persones en la concentració solidària
Entre els concentrats hi havia el diputat i advocat d’Alerta Solidària Xavier Pellicer (CUP), els exalcaldes Juli Fernàndez (ERC) i Maties Serracant (Crida) i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, qui just va sortir de la presó per Sant Joan després dels indults.
Pels detinguts del 23-S la causa continua oberta i ara el jutge d’instrucció els requereix una fiança de 1.000 euros per cap en un màxim de 24 hores. Cal tenir en compte que aquest import se suma als ja 45.000 euros dipositats per aconseguir que sortissin de la presó.
Què passarà ara?
Primer caldrà que l’Audiència Nacional resolgui els incidents de nul·litat i després es preveu que hi hagi la interlocutòria de conclusió de sumari i remeti la causa a la sala penal. Aquest dimarts, 28 de setembre, alguns investigats van declarar a Mollet i a Cerdanyola i aquest dijous, dia 30, sis més ho han fet a Sabadell i Vic. Falta per comparèixer el detingut de Santa Perpètua de Mogoda, que està assenyalat en una doble causa i declararà un altre dia encara per concretar. A tot això, l’advocat calcula que fins el 2022, com a mínim, no se sabrà si hi haurà judici i en aquest cas quan se celebraria.
Més informació:
Segueix iSabadell a Telegram!
Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.
Foto portada: els quatre sabadellencs investigats a l’Operació Judes: Clara Borrego, Jordi Ros, David Budria i Xavi Duch. Autor: ACN.