El tribunal que va condemnar Serracant per assetjament era incompetent

El tribunal que va condemnar l’Ajuntament i en concret l’exalcalde Maties Serracant per assetjament a una treballadora municipal no era competent en la matèria. Així ho ha dictaminat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segons pot avançar aquest digital. El TSJC deixa sense efecte una sentència que condemnava la corporació municipal a indemnitzar la funcionària amb 25.000 euros i l’envia a una altra jurisdicció per entrar al fons de la matèria. 

El jutjat social número 2 de Sabadell va condemnar el mes d’abril de 2019 l’Ajuntament a indemnitzar amb 25.000 euros Maite Morao per assetjament laboral. Donava per bo que s’havia pressionat l’exalt càrrec i se l’havia assetjat laboralment. Però el consistori va recórrer i ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya deixa aquella sentència sense efecte al considerar que el jutjat social 2 de Sabadell no podia dictaminar res al no ser competent en la matèria.

I és que segons la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, el competent sobre la tutela de drets fonamentals en matèria laboral no és la jurisdicció social en el cas dels treballadors públics funcionaris sinó la via contenciosa administrativa. Per tant, el jutjat social número 2 de Sabadell no tenia competències per entrar a fons. La denúncia queda ara “imprejutjada” o, en paraules més planeres, sense efecte.

Recurs al Suprem o contenciós

El TSJC deixa a Morao ara dues portes obertes. En primer lloc recórrer la sentència del TSJC davant la sala social del Tribunal Suprem. I en segon lloc canviar de jurisdicció i acudir a la via contenciosa administrativa, que hauria de ser la competent per dilucidar el fons de la qüestió quan es tracta d’una presumpta vulneració de drets fonamentals a treballadors funcionaris.

Què deia la sentència del social que ara queda sense efecte?

En opinió del jutge del social, en la sentència del 23 d’abril de 2019, Morao va ser “ridiculitzada” i degradada en les seves condicions laborals. Va ser destituïda com a responsable de Planificació Urbanística i va passar a ser adscrita al servei d’obres com a tècnica superior arquitecta. A la mateixa vegada va ser objecte de “crítiques, manifestacions, cassolades i actes vandàlics” per part de moviments socials propers a la Crida per Sabadell.

Tot per negar-se a facilitar la cessió per la via ràpida de la nau nord de Cal Balsach, a la Creu Alta, al conjunt d’entitats que formen el casal El Tallaret (més info: ‘Condemnat l’Ajuntament per assetjament laboral‘).

La Crida celebra el desenllaç i assenyala l’oportunisme dels partits

Fonts de la Crida per Sabadell han assegurat que malgrat celebrar el resultat, la sentència va causar danys “polítics i morals” a l’anterior equip de govern, a la Crida i a Maties Serracant, i va entorpir la cessió de Cal Balsach al Tallaret. Recorden que aquella sentència del social va “omplir titulars” dies abans de començar la campanya electoral de les municipals i asseguren que els candidats la van utilitzar de forma “oportunista” a les portes de la campanya electoral del 2019 (més info: ‘Reaccions a la sentència per assetjament‘).

La formació anticapitalista també recorda que la denúncia penal també es va arxivar, en primera instància i a l’Audiència de Barcelona. Una querella que va fer que Serracant sortís del govern durant mig any, malgrat que va conservar l’acta de regidor.

L’ara regidor a l’oposició, abans alcalde i tinent d’alcalde d’Urbanisme en el moment del presumpte assetjament, Maties Serracant, ha estat informat per l’Ajuntament de la sentència com a persona al·ludida. La Crida va demanar obtenir còpia de la sentència.

Foto portada: Maties Serracant, en un ple abans de la crisi de la Covid-19. Autor: David B. 

Comments are closed.