Foto portada: l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, arribant aquest dilluns als jutjats de Sabadell. Autor: ACN.

Mercuri: la jutgessa absol Bustos en el cas ‘pendrive’

Novetats en el cas Mercuri. La peça 33 del cas Mercuri, coneguda com el cas pendrive, ja té sentència, cinc mesos després del judici. La magistrada del jutjat penal 2 de Sabadell ha absolt els tres acusats, l’exalcalde Manuel Bustos, el seu cap de Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i l’assessor en Urbanisme ManueL Somoza, segons ha fet públic la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, qui exerceix l’acusació poular en la causa.

Segons el comunicat de l’acusació popular, la sentència absolutòria es basa en la “manca de proves”, tenint en compte que els fets es van produir en una reunió privada entre quatre persones l’any 2010. Sense proves de càrrec suficients preval la presumpció d’innocència. Els tres acusats han estat absolts.

Què es va jutjar?

La peça 33 del cas Mercuri jutjava un episodi fundacional del que després va acabar sent la causa. Es tracta d’una reunió el 3 de juny de l’any 2010, en la que es cita a l’empresari José Ríos. Aquest empresari assegurava que havia subornat Jordi Soriano, portaveu del PP a l’època, per aconseguir favors a l’Ajuntament. Soriano estava fora del govern però era la crossa política del PSC de Bustos, que havia perdut la majoria absoluta l’any 2007. Ríos està descontent amb les seves gestions de Soriano. Per pressionar-lo guarda diferents converses telefòniques, hores de gravació, en un pen drive, on tant ell com Soriano reconeixen els suborns. Ríos fa arribar la gravació a Manuel Bustos a través del seu tiet i president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido.

Quan Bustos rep el pendrive de mans el Garrido, organitza una reunió amb el màxim responsable de la Policia Municipal, qui es presenta uniformat i armat, el màxim responsable urbanístic, Manuel Somoza, i el màxim responsable jurídic de l’Ajuntament. Ríos es presenta pensant que el citen per una altra qüestió vinculada a un expedient per abocar terres que té obert. Se sent acorralat. I a l’acabar la ruenió, el pendrive desapareix. Segons Ríos el llença a la primera paperera que es troba sortint del departament d’Urbanisme del carrer del Sol. I tot queda sepultat dos anys i mig, fins que al novembre de l’any 2012 esclata el cas Mercuri.

Al judici Ríos va assegurar que va fer desaparèixer el seu pendrive perquè després de la reunió “me he cagado en los calzoncillos“. Del llapis de memòria que va rebre Bustos tampoc no hi ha ni rastre, més enllà d’alguns arxius que es van poder recuperar de l’ordinador personal de Melquíddes Garrido.

Inhabilitació

Els Mossos d’Esquadra veien una possible omissió del deure de perseguir el delicte, com també la fiscalia i el magistrat d’instrucció. Enlloc de posar el pendrive en disposició de la justícia per investigar els possibles suborns, Bustos i la resta d’acusats es van dedicar a mirar de destruir les gravacions, assegurava Anticorrupció.

El judici es va celebrar en tres sessions el passat mes de novembre. Les acusacions demanaven dos anys d’inhabilitació especial però al final del judici van rebaixar la pretensió a set mesos, per dilacions indegudes (el retard del procediment judicial entre el seu inici i l’arribada a judici). Ara hi ha sentència, i tot ha quedat en un no res judicial.

Els suborns, pendents de judici

La investigació sobre els possibles suborns, la peça principal del cas Mercuri, encara no ha arribat a judici. La instrucció està tancada, però el ritme judicial és lent. El principal implicat serà Jordi Soriano. Cap membre del govern de Bustos, ni ell mateix, seuran a la banqueta dels acusats per suborn.

Més informació:

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, arribant als jutjats de Sabadell durant la primera sessió del judici del pendrive. Autor: ACN.

Leave a Comment