Foto portada: un camió d'SMATSA netejant el carrer. Autor: cedida.

L’Ajuntament, obligat a retornar a SMATSA 2,5 milions per les liquidacions del quatripartit

  • Dues sentències diferents del contenciós obliguen el consistori a retornar les liquidacions dels anys 2014 i 2015.
  • L’Ajuntament recorre davant el TSJC però es fa a la idea que haurà de reemborsar a l’empresa 5,27 milions per les liquidacions d’entre 2014 i 2017.

Garrotada judicial a l’Ajuntament en un dels serials del llarguíssim litigi contra l’empresa SMATSA. Dos jutges del contenciós han donat la raó a l’empresa pel que fa a les liquidacions dels anys 2014 i 2015, que va executar el consistori l’any 2018 i van obligar l’empresa a pagar gairebé 2,5 milions a l’Ajuntament per serveis facturats presumptament de més. L’Ajuntament ha presentat recurs però considera que “l’escenari no és optimista” i el govern municipal ja calcula que haurà d’acabar retornant més de cinc milions a la companyia (500.000 euros en interessos), a la vegada que assenyala la gestió del quatripartit.

L’Ajuntament ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les dues sentències, que encara no són fermes. A banda, queden pendents les sentències per les liquidacions dels anys 2016 i 2017, però ara ja hi ha dos precedents que donen la raó a l’empresa i no al consistori. L’equip de govern calcula que pot ser obligat a tornar 5,27 milions a l’empresa per les liquidacions entre 2014 i 2017, dels quals mig milió d’euros seran concepte d’interessos.

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC), fa una equivalència del que pot significar per al consistori aquesta xifra, si finalment les sentències són fermes: és la inversió del Passeig de la plaça Major multiplicada per quatre, la del nou carrer Indústria multiplicada per set, les beques menjador de 6.000 alumnes o la partida del Rebost Solidari durant 12 anys. Gibert apunta una “mala gestió” del govern anterior, qui va buscar municipalitzar la prestació del servei d’una forma indeguda, reinterpretant el contracte. De fet, una de les sentències que ara s’han conegut interpreta que es va mirar de tombar l’empresa per municipalitzar la gestió del servei.

La polèmica de les liquidacions

L’any 2017 el quatripartit va comparèixer acusant SMATSA de facturar de més gairebé sis milions d’euros a l’Ajuntament, i anunciant sancions. Posteriorment, la xifra es va perfilar i l’anterior govern municipal va demanar a SMATSA 3,5 milions per serveis presumptament facturats de més entre els anys 2014 i 2016, als quals cal afegir 1,34 milions més per l’any 2017. 4,84 milions dels quals l’empresa ja ha pagat els relatius a l’any 2014 i està pagant a fraccions de 60.000 euros mensuals el que té a veure amb el 2015 i 2016. Però la direcció d’SMATSA va portar les liquidacions al contenciós administratiu, que ara els dona la raó.

El llarg camí judicial

Així ho va fer una primera sentència del Jutjat Contenciós Administratiu 10 de Barcelona el mes de maig, en relació al 2015, i una segona del Jutjat Contenciós 2 de Barcelona al setembre, en relació al 2014. Ara queden pendents les del 2016 i del 2017. Abans, però, s’espera que hi hagi sentència ferma sobre la liquidació del 2014, que ara ja espera al TSJC.

Díaz (SMATSA): “són dues sentències contundents”

El gerent d’SMATSA, Eugenio Díaz, ha assegurat en declaracions a aquest digital que les dues sentències són “contundents” i parla de dia “d’alegria” a l’empresa. “L’any 2017 ens vam trobar acusacions de robar a l’Ajuntament i un gran dany a la nostra reputació. Algú hauria de demanar perdó. Els estudis que va aportar l’Ajuntament anaven contra el propi contracte i una de les sentències estima que el consistori volia desfer-se de l’empresa. Allò va generar una gran angoixa a l’empresa i també a la plantilla”.

Díaz defineix com “d’estratègia processal” que l’Ajuntament presenti recurs a les sentències però creu que no té gaire recorregut ja que “ja hi ha dues sentències de dos jutjats diferents que diuen el mateix”. En altres paraules: creu que també guanyaran els contenciosos relatius als anys 2016 i 2017.

Foto portada: un camió d’SMATSA netejant els carrers, el passat estiu. Autor: cedida.