Foto portada: els edificis més icònics de l'Eix Macià. El segon més alt començant des de la dreta són els jutjats. Autor: M.Centella.

Un sabadellenc s’espolsa més de 340.000 euros amb la llei de la Segona Oportunitat

El despatx d’advocats Repara tu Deuda ha aconseguit saldar 342.622 euros d’un sabadellenc que tenia problemes amb el banc. L’advocada Ana Isabel García ha utilitzat la Llei de la Segona Oportunitat per aconseguir que el Jutjat número 6 de Sabadell reconegués que el seu client no tenia solvència per afrontar aquest deute.

Les persones físiques i els autònoms que tinguin un deute amb una entitat bancària o un tercer poden treure’s aquest pes de sobre a través de la Llei de la Segona Oportunitat (LSO), sempre que compleixin un conjunt de requisits. Això és el que li ha passat a un veí de Sabadell: devia 342.622 euros al banc i, després de demanar ajuda a Repara Tu Deuda Abogados, el jutjat número 6 de Sabadell li ha perdonat fins a l’últim cèntim.

L’advocada Ana Isabel García va demostrar que el seu client no tenia liquiditat ni solvència per pagar aquesta quantitat de diners. Ara bé, si en els pròxims cinc anys, el poder adquisitiu d’aquesta persona augmentés notablement, a través d’una herència o de la loteria, els creditors podrien revocar la sentència.

Per què li han cancel·lat el deute?

El sabadellenc va avalar una empresa de reformes l’any 2003 per emprendre un nou projecte. Una de les condicions per aconseguir el finançament era que els socis (ell i la seva família) avalessin com a persones físiques en cas que l’empresa no pogués respondre als seus deutes i, per tant, ho haurien de fer els seus béns i comptes particulars. L’any 2008, amb l’esclat de la bombolla immobiliària, l’empresa de reformes va fer fallida i els creditors li reclamaven els deutes contrets en els darrers cinc anys, però també els anteriors al 2003, quan van posar-se al capdavant d’una empresa ja existent.

Abans de recórrer a la via judicial, el deutor va intentar negociar amb l’altra part per arribar a un acord. Volia exposar-li la seva situació i demostrar-li que “si no pagava, era perquè no podia i no perquè no volia”. Com que no hi va haver entesa, el client de Repara Tu Deuda va portar el cas als tribunals i, allí, l’advocada Ana Isabel García va aconseguir que el jutge dictés una interlocutòria on exonerava el 100 per cent del deute: 342.622 euros. La sentència és ferma, però si el sabadellenc remuntés el seu nivell econòmic considerablement, els creditors podrien revocar-la per exigir els diners. A partir del 2026, però, no hi haurà cap mesura que pugués revertir la situació.

“En la majoria dels casos, l’argument determinant és el de la bona fe. Si una persona col·labora a l’hora d’aportar els documents o identificacions, posa a disposició tots els seus béns, intenta arribar a un acord i no ha comés cap delicte socioeconòmic és més provable que el jutge li perdoni el deute” explica l’advocada d’aquest cas.

Catalunya és la comunitat autònoma amb més concursos de creditors del país: duplica la xifra de la comunitat de Madrid, la segona de tot l’Estat. Repara tu Deuda, amb seu a Sabadell, va néixer l’any 2015 i, des d’aleshores, s’han cancel·lat 900.000 euros repartits amb deu casos diferents. L’últim, el d’aquest autònom que a principis de març va aconseguir deixar neta la seva empresa.

Més problemes per la crisi de la Covid

La tendència, però, va a l’alça: des que ha començat la crisi de la Covid-19, el bufet ha percebut un increment de 50 per cent de les sol·licituds per exonerar els deutes i uns imports superiors als d’abans del 2020.

Foto portada: els edificis més icònics de l’Eix Macià. El segon més alt començant des de la dreta són els jutjats. Autor: M.Centella.

Comments are closed.