El Suprem confirma un any de presó per als líders de dues bandes de rock neonazi

El Tribunal Suprem ha confirmat un any de presó per delicte d’odi per a Eduardo Clavero i Alberto Gonzalo Juan, líders dels grups neonazis Batallón de castigo i Más que palabras, respectivament, a l’estimar que les seves “ofensives” lletres tenen “un clar to discriminatori” per raons racials i ideològiques. Van fer un concert a Sabadell l’any 2010 que els va dur davant dels tribunals.

En una sentència de l’11 de desembre, avançada per la cadena SER i a la qual ha tingut accés Efe, el Suprem ratifica la resolució de l’Audiència de Barcelona de finals de 2018. La sentència condemnava Eduardo Clavero i Alberto Gonzalo de Juan, junt amb dos empresaris, a un any de presó per delicte d’odi amb l’atenuant de dilacions indegudes. Tot plegat per un concert celebrat a Sabadell el 30 d’octubre de l’any 2010.

Aquell dia van actuar en una sala, de nom Kon-fusión, els grups Más que palabras i Batallón de castigo, que van cantar cançons “referides a la supremacia de la raça blanca”. La sentència considera que l’objectiu era “d’estendre l’odi i la violència com a conseqüència de la xenofòbia i l’antisionisme”. Segons la sentència, durant les cançons el públic va corejar Sieg Heil i crits en favor de Josué Estébanez, condemnat el 2009 per l’assassinat per motius ideològics de Carlos Javier Palomino.

El grup Batallón de castigo, segons explica la resolució, es va formar als anys 90 a la presó d’Alcalá II, on Eduardo Clavero complia condemna per homicidi i, igual que la banda Más que palabras, les seves lletres tenien com a rerefons la discriminació per raó de raça i nacionalitat i estendre l’odi i la violència.

Incitació a l’odi

En la seva sentència, ponència del magistrat Ángel Hurtado, la Sala assenyala que les lletres corejades són una mostra d’incitació a l’odi, l’hostilitat, la violència, la discriminació, etc., per raons d’intolerància amb l’altre i les cataloga “d’ofensives, ultratjants, violentes i de clar to discriminatori per raons racials i ideològiques, amb contingut provocador”.

Operació policial l’any 2012

El maig del 2012 es van fer diversos escorcolls en domicilis i locals de Madrid, on es va intervenir nombrós material filofeixista. També es va poder comprovar que les vendes i distribució a través d’internet i correu postal d’aquest material, així com de la música, van suposar uns ingressos de 2,5 milions entre el 2007 i el 2011.

Foto portada: vista general dels acusats, d’esquena, abans de començar el judici a l’Audiència de Barcelona, el 2 d’octubre de 2018. Foto: ACN.

Comments are closed.