Foto portada: la germana de Montserrat Careta, al programa 'FAQs' de 'TV3'.

Imma Careta: “Les proves demostren que Laiglesia no va dir la veritat”

Imma Careta és la germana de la Muntsa, imputada per l’assassinat d’Helena Jubany. Des que el jutge va incriminar a Montserrat Careta, l’Imma ha lluitat per defensar la innocència de la seva germana, qui es va suïcidar a Wad-Ras tres mesos després de ser empresonada de forma preventiva. Igual que la família Jubany, Imma Careta ha presentat noves proves que comprometen a Santiago Laiglesia, el seu excunyat.

El 4 de novembre, uns mesos després de la reobertura de la causa judicial, els nous testimonis del cas Jubany havien de declarar davant del jutge. No va ser possible per un problema informàtic als jutjats de Sabadell. A l’espera d’una nova data, Imma Careta explica la seva posició en aquest entramat judicial. 

Dies després que el jutge reobrís el cas, la família Careta va comunicar que es personaria com acusació particular. Ha canviat la seva posició?
En aquests moments, el jutge ens ha posicionat com a testimonis. Per tant, no actuarem com acusació particular. La nostra declaració i les proves que puguem aportar o proposar en qualitat de testimoni seran més útils per ajudar a resoldre el cas.

Per tant, vostè era un dels nous testimonis que havia de declarar davant el jutge el passat 4 de novembre?
Sí. Malauradament, la vista amb el jutge es va suspendre i encara estem a l’espera d’una nova data.

Ara mateix, només Santiago Laiglesia està sent investigat pel cas Jubany. Les declaracions dels nous testimonis podrien imputar a la resta de sospitosos, però perquè això passi només queda un any. En vista de la lentitud amb què avança aquest procés, teniu esperances amb el resultat?
Sí. La família Careta i els investigadors que ens porten el cas tenim esperances en què hi hagi avenços a curt termini. Tenim clar que s’està investigant, però alhora cal ser curosos per no difondre massa informació i deixar treballar als professionals. El que sí que volem demanar és que, aquesta vegada, ens garanteixin que la investigació judicial es farà adequadament i sabrem tota la veritat.

Per vostè, la veritat continua exculpant a la Muntsa de qualsevol mena de responsabilitat?
Totalment. La Muntsa no sabia absolutament res del que passava i, per tant, ni tan sols hauria pogut actuar com a còmplice. De fet, no es pot descartar que a la meva germana li subministressin drogues sense el seu coneixement i, per això, ella no fos conscient del que estava succeint.

A part de declarar com a testimoni, també heu entregat una bateria de proves. Què demostren aquests documents?
Les proves demostren objectivament que l’únic imputat que hi ha actualment en aquest cas no va dir tota la veritat en el seu moment.

En què va mentir Laiglesia?
Entre altres coses, en què ell sí que residia habitualment al pis de la Montse. És cert que la titular de contracte de lloguer era ella, però en Santi també hi vivia allí i, fins i tot, tenia la clau de casa. De fet, quan la Muntsa estava detinguda a comissaria, en Santi estava sol i sense cap mena de supervisió policial al domicili on suposadament haurien passat els fets. Just després que ell se n’anés, la policia va escorcollar el pis i… sorpresa! va trobar tot de proves que incriminaven a la seva companya.

I d’on surten aquestes proves que heu presentat?
D’una investigació duta a terme per un equip multidisciplinari. Fa dos anys que, de manera altruista, un equip d’investigació professional integrat per periodistes, detectius, lingüistes forenses, criminòlegs i experts en ciberdelictes es va posar al capdavant del cas Jubany i ha continuat analitzant les proves que ja es van presentar en el seu moment i recopilant-ne de noves.

La bateria de proves que Careta ha presentat al jutge després de la reobertura de la causa judicial. Autor: cedida.

Però Santiago Laiglesia sempre ha estat investigat pel cas Jubany i, en teoria, el crim l’haurien d’haver comès dues persones com a mínim. Més endavant, les proves podrien assenyalar a algú més?
És evident que en la investigació inicial hi va haver altres persones en el punt de mira i que, personalment, crec que algunes d’elles van estar molt relacionades amb els fets. Tot i que les investigacions continuen, encara no podem respondre a aquesta pregunta.

La família Jubany també va presentar noves proves i testimonis que desmunten la coartada de Laiglesia. En el vostre cas, també hi ha noves veus?
Sí. Hi ha una nova investigació en curs, de la qual no podem aportar informació.

Per què avancen per investigacions separades?
L’important és que les dues famílies tenim el mateix objectiu. A partir d’aquí, totes les proves que puguem aportar serviran per ajudar a aclarir els fets.

En el programa Crims de TV3, un dels policies que va seguir de prop la investigació d’aquest cas, va afirmar sense embuts que l’autor material dels fets era el company sentimental de la Muntsa, la presumpte culpable segons el jutge. Per què creu que Manuel Horacio sempre va assenyalar a la seva germana com la presumpte culpable i va desviar la mirada de Laiglesia?

Crec que era una estratègia del jutge: volia pressionar-la per esbrinar si sabia alguna cosa. De fet, la policia judicial ens va confessar que sempre havien sospitat que Laiglesia era el culpable, no la Montse; entre altres coses. Per tant, jo crec que van empresonar a la meva germana perquè digués el que sabia de la seva parella, en cas que hagués sabut alguna cosa, clar.

De fet, Horacio només va voler fer proves cal·ligràfiques a dos dels vuit membres de la UES que podrien haver escrit els anònims. Només elles dues van entrar a la presó de manera preventiva. Creu que el cas Jubany es tracta d’un feminicidi en mans d’un jutge masclista?
Sens dubte. Es van fer més de vuit proves cal·ligràfiques a les mateixes noies, la Muntsa i l’Ana, i cap ni una als altres sis sospitosos. La família Jubany i el fiscal ho van demanar repetides vegades, però el jutge va denegar-los totes les sol·licituds. Fa dos anys que ens estem dirigint al jutge perquè realitzi aquestes proves una altra vegada, ja que ara hi ha tecnologies més precises que podrien aconseguir millors resultats. La família Careta sempre ha denunciat l’actitud misògina del jutge.

Creu que la justícia esmenarà aquest error?
És cert que, actualment, hi ha més conscienciació i menys tolerància de la violència masclista. Jo crec que en aquest crim hi va haver drogues pel mig. Per això, és imprescindible que apareguin nous testimonis que puguin acreditar-ho; encara que sigui de forma anònima.

En els anònims, reconeix la lletra de la seva germana?
Per a res. No reconec la lletra de la meva germana. De fet, dues lingüistes forenses van elaborar un estudi analitzant com s’havien redactat els anònims, en el seu conjunt, i van determinar que la Muntsa no n’era l’autora.

Tots els sospitosos que es van assenyalar en la investigació inicial pertanyen a la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Aleshores, consideràveu que l’entitat no us estava ajudant a resoldre el cas, sinó que més aviat semblava que se’n volia desentendre. Ha canviat la seva actitud des de la reobertura?
La UES sempre ha mostrat una postura més pròxima a la de l’encobriment que a la col·laboració. Nosaltres sempre els hem retret la poca voluntat d’ajudar per saber què va passar i la falta d’afecte cap a la Montse, qui era un dels membres més actius de la secció Natura.

Santiago Laiglesia era la parella de la Muntsa, la seva germana. Quina és la vostra relació amb l’actual i únic imputat del cas Jubany abans i després de la mort de la Montse?
Abans de la detenció, la relació era de cunyats. En Santi i la Muntsa, com a parella, també tenien molt bona relació amb la nostra mare. De fet, ja tenien data pel casament. Tot plegat contribuïa a una bona relació amb tota la família. Però, després de la detenció, empresonament i mort de la meva germana, Laiglesia va mostrar una actitud d’absoluta indiferència cap a ella i també cap a tots nosaltres. En Santi mai va fer res per ajudar-la, ans al contrari, i tampoc ha recolzat o ha mostrat mai el seu suport a la família.

Més informació: 

Cas Jubany: la família de Careta es personarà com acusació particular

Joan Jubany: “Les noves proves desmunten la coartada de Laiglesia”

Cas Jubany: les anàlisis que assenyalen la innocència de Muntsa Careta

Foto portada: la germana de Montserrat Careta, al programa ‘FAQs’ de ‘TV3’.