Foto: Alba Garcia

La reconstrucció de l’Associació de Veïns de Can Deu acaba als tribunals

  • El president de l’AA.VV, cridat a declarat com a investigat per presumpta falsificació de documents. 
  • Mitja dotzena de veïns l’acusen de falsificar els registres de l’entitat davant la Generalitat. 

El president de l’associació de veïns de Can Deu, Juan Juárez, haurà de comparèixer aquest divendres davant els jutjats d’instrucció número 3 de Sabadell. Se l’investiga arran de la denúncia d’un grup de veïns perquè presumptament va falsejar l’acta de l’assemblea veïnal. Els veïns denunciants declaren entre dimecres i dijous. Tot deriva del procés per reflotar l’associació veïnal del barri emprès a finals de l’any 2018. 

Al novembre d’aquell any, i assessorats pels tècnics de l’Ajuntament, es va decidir reflotar l’entitat veïnal, inactiva des de començaments de la dècada. En una assemblea el 17 de novembre amb uns 200 veïns es va reactivar l’entitat i es va escollir una nova junta directiva. Juárez va ser escollit president i la coneguda activista Ester Lopera, coordinadora. A més es van triar un vicepresident, una tresorera, una secretària i 18 vocals. Tres dies després de l’assemblea, la nova junta ja es reuneix amb tres regidors del govern municipal de l’època: Xavier Guerrero i Gabriel Fernàndez, d’Esquerra, i Eduard Navarro, d’Unitat pel Canvi.

L’entitat començava a funcionar però tenia un llarg camí per endavant: calia formalitzar l’entitat, actualitzar el registre i canviar els estatuts. Però el procés va descarrilar entre desavinences personals. Entre altres coses, per diferències sobre l’autonomia que havien de tenir les vocalies o sobre la renovació dels càrrecs: Juárez volia renovar-los cada quatre anys, els crítics cada any. Al cap d’uns dies i amb els problemes anant a més la secretària de l’entitat, que encara no s’havia registrat, va dimitir de forma irrevocable.

I aquí els camins, i les versions, se separen.

Els veïns ara denunciants sostenen que davant els problemes interns Juárez es va desvincular de l’entitat i ells, seguint com a AA.VV Can Deu, van convocar una nova assemblea, el 23 de febrer de 2019, que va escollir una nova junta. A l’anar a registrar l’entitat a la Generalitat es van trobar la sorpresa. Entre novembre de 2018 i febrer de 2019, Juárez va registrar una junta diferent a l’aprovada per l’assemblea del 14 de novembre. Va canviar alguns càrrecs per altres del seu gust. Per a fer-ho va tenir la signatura de l’antiga presidenta de l’entitat, Francisca Garcia. Segons aquesta versió, Juárez i el seu grup havien fet un cop de timó personalista per controlar l’entitat, com segueixen fent mentre que ells van haver de crear una nova entitat, Associació de Veïns Tots per Can Deu. I més endavant van denunciar el president de l’AA.VV per falsedat documental l’estiu de 2019.

“Juárez va procedir a falsejar l’acta de l’assemblea del 17 de novembre de 2018 i va inscriure com a junta directiva de l’associació de veïns Can Deu en el registre de la Generalitat una junta que no té res a veure amb la que es va acordar”, asseguren en la denúncia la mitja dotzena de veïns.

Per la seva banda, segons l’entorn de Juárez, davant els esculls i les discussions entre els membres de l’entitat acabada de constituir, ell va demanar assessorament a la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, la FAV. Des d’allà se li va recomanar una doble opció: constituir de bell nou una nova entitat o bé recuperar el testimoni de la inactiva AA.VV, parlant amb l’antiga presidenta i posar l’entitat, i els seus estatuts, al dia. Juárez va optar per aquesta via. Va contactar amb l’antiga presidenta i van registrar el canvi de papers. Sense més.

Des de llavors, els fets són que Juárez actua com a president de l’Associació de Veïns, que està federada a la FAV i reconeguda com a interlocutor per part de l’Ajuntament, tenint per exemple un local municipal. Segons aquestes fonts, la primera assemblea del 17 de novembre del 2019 no tenia cap validesa legal. Era poc més que una reunió privada. L’acta no estava signada i per tant Juárez no va canviar cap junta perquè no se n’havia escollit cap.

Denúncia arxivada i reoberta

La denúncia dels sis veïns, que també van fer saber el cas a l’Ajuntament i la Síndica Municipal de Greuges, es va arxivar als jutjats de Sabadell aquella tardor. Els Mossos d’Esquadra van considerar que podia haver-hi un “error” però no “ànim de falsificar l’acta”. Però els denunciants van recórrer i el recurs s’ha estimat per la secció 3ª de l’Audiència Provincial, qui mana ara investigar de nou els fets, prenent declaració els implicats. Ara els denunciants han de declarar, ja ho han començat a fer com a testimonis, mentre que Juárez i també Francisca Garcia ho faran divendres com a investigats per falsedat documental.

Foto portada: blocs de pisos a Can Deu, en una imatge d’arxiu. Autora: Alba Garcia.