Foto portada: façana de l'antiga fàbrica Uralita a Cerdanyola. Autor: ACN.

Parlen les víctimes:”l’ús de l’amiant va ser un genocidi laboral”

Cerdanyola del Vallès, considerada zona zero de l’amiant, ha acollit, el 4 d’octubre l’inici de la Trobada Internacional de Víctimes de l’Amiant que se celebra a Catalunya fins al 6 d’octubre. A la trobada assisteixen associacions d’afectats d’altres països d’Europa i d’altres províncies de l’Estat espanyol.

La trobada arriba poc després que el jutjat de primera instància 5 de Madrid hagi condemnat a l’empresa Uralita a abonar 1,7 milions d’euros d’indemnització per patologies relacionades amb l’exposició a l’amiant a un grup de 14 veïns de Cerdanyola del Vallès i Ripollet. En la conferència inaugural, representants dels ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet, de l’Associació de Víctimes de l’Amiant a Catalunya, del Col·lectiu Ronda i el doctor Josep Tarrés, especialitzat en els efectes de l’amiant, van repassar en quin moment es troba la lluita contra aquest element i les seves conseqüències.

“Un genocidi laboral”

“L’ús de l’amiant ha estat el genocidi laboral més gran”, assegurava el president de l’Associació de Víctimes de l’Amiant a Catalunya, Benedicto Martino, en la conferència celebrada a la Biblioteca Central de Cerdanyola. Associacions com la seva, denuncien que empreses com Uralita, activa a la localitat vallesana fins al 1997, van ocultar els efectes de l’amiant tot i que els coneixien.

“Uralita coneixia des dels anys 40 que l’amiant era maligne”, va explicar l’advocada del Col·lectiu Ronda, Raquel Lafuente, afegint que l’empresa “va seguir a costa del patiment de les víctimes i les seves famílies”.

L’any 2002, es va prohibir l’ús de l’amiant en tots els processos productius de l’Estat espanyol i actualment és il·legal en 50 països del món. Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut, cada any moriran 107.000 treballadors en les pròximes dècades a causa de l’exposició laboral a aquest element. Més a prop de casa, a Catalunya, els llocs més afectats per l’amiant i els seus efectes són Cerdanyola i Ripollet, on es calcula que es detecta un cas a la setmana de persones malaltes a causa de l’amiant.




Des de l’any 1910 i fins al 1997, Cerdanyola del Vallès va acollir la fàbrica més gran de l’empresa Uralita. Aquesta s’ubicava a pocs metres del centre de la ciutat i la seva proximitat va promoure l’ús d’aquest material en les construccions dels carrers i edificacions com els mercats municipals, escoles o instal·lacions esportives. Segons apuntava el Dr. Josep Tarrés: “Pot haver una segona onada de malalts a causa de l’amiant que ja està instal·lat”.

“Fer de Cerdanyola un municipi lliure d’amiant”

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va destacar la importància de continuar les tasques de desamiantatge dels espais que encara tenen aquest material en la seva estructura.

“Queda un llarg camí a recórrer per reconèixer els drets de les víctimes i per fer de Cerdanyola un municipi lliure d’amiant. Cal fer-ho en memòria dels que no estan o pateixen els seus efectes, i de les generacions futures”, va expressar Escolà. A més, davant els testimonis de víctimes i familiars i les seves crítiques a la gestió que el consistori cerdanyolenc va fer del conflicte amb Uralita als anys 90, Escolà va assegurar que “l’Ajuntament té un deute històrica amb les víctimes de l’amiant”.

En la mateixa línia, l’alcalde de Ripollet, José Maria Osuna, va informar que el seu ajuntament està creant un cens d’equipaments municipals amb fibrociment per començar el procés de desamiantatge. A més, ambdós ajuntaments van anunciar la creació d’un monòlit que servirà de memorial per les víctimes de l’amiant. L’estructura s’ubicarà al barri Quatre Cantons, entre els dos municipis, i està dissenyat desinteressadament per Jordi Andrés, fill d’una víctima d’amiant.

Dissabte, concentració a la plaça Sant Jaume

La Trobada Internacional de Víctimes de l’Amiant seguirà el divendres 5 d’octubre amb una trobada de debat entre associacions a Can Fulló (masia del Col·lectiu Ronda), a Argentona. Entre les activitats programades està la presentació de la Guia de l’Amiant, la xerrada ‘Les afectacions per l’exposició a l’amiant. Avenços en la diagnosi’, a càrrec del Dr. Josep Tarrés, i la xerrada dels advocats del Col·lectiu Ronda que analitzarà la sentència de víctimes ambientals de l’Audiència Provincial de Madrid i la situació legal a Espanya per reclamar els drets de les víctimes de l’amiant.




El moment més emotiu, però, s’espera que sigui la concentració prevista pel 6 d’octubre a les 11 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Les associacions vingudes del Japó, Bèlgica, França, Itàlia, Suïssa i parts d’Espanya com Navarra, País Basc, Andalusia, Madrid, Valladolid i València, defensaran el lema “Les víctimes de l’amiant tenen nom. Els responsables de les seves morts, també”.

Foto portada: façana de l’antiga fàbrica Uralita a Cerdanyola. Autor: ACN.

Comments are closed.