Acte a la UAB de suport a Romeva. Autor: Lluís Brunet. via twitter.

Un acte a la UAB dona suport a Raül Romeva

  • 130 persones acudeixen a l’acte de suport a Romeva de la UAB.
  • Una diputada britànica no hi ha pogut assistir, però ha volgut fer-ne una aportació. 

UAB república ha organitzat un acte de suport a Raül Romeva, un dels vuit polítics empresonats per presumpta rebel·lió i malversació de fons, avui fa 268 dies. Gairebé un centenar i mig de persones han aplaudit les paraules dels cinc ponents a la Sala de Teatre de la UAB.

Companys de feina, amics i familiars del exconseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya han denunciat la “incongruent situació” en la que es troba Romeva des del passat 23 de març. “La universitat és un espai de formació i de desenvolupament crític. Tanmateix, la Facultat de Polítiques de la UAB es troba en una situació molt greu, ja que l’ordre públic s’ha convertit en el conflicte de l’avui, i això no ens ajuda ni a motivar els alumnes ni a garantir-los un futur com el que s’ensenya als llibres” ha exposat una de les docents, Laura Feliu.

“Romeva, l’antítesi de la violència”

Els conferenciants, persones pròximes a Romeva, han coincidit en descriure’l com una persona “pacífica, modèlica i dedicada amb la societat”. La professora de Relacions Internacionals de la UAB i especialista en Drets Humans, Laura Feliu, assegura que Romeva era “un mestre que es preparava les classes amb il·lusió i entrava a l’aula feliç”.

Dos professors més de l’Autònoma comparteixen la impressió de Feliu. Per una banda, Louis Lemkou afirma que “Raul és una persona necessària i molt estimada de la universitat. El seu expedient, tant d’estudiant com de docent, és impol·lut”. Per l’altra, el tutor de la seva tesi doctoral, Rafael Grasa, ha reconegut que “Romeva no ha evolucionat d’alumne a mestre, sinó que ha anat més enllà. Des del primer moment apuntava maneres: sempre s’esforçava al màxim en tot el que feia”.

Acte a la UAB de suport a Romeva. Autor: Lluís Brunet. via twitter.
Un moment de l’acte. Autor: Lluís Brunet. via twitter.

L’esposa de Romeva, Diana Riba, ha recordat l’oposició i la lluita del seu marit contra el tràfic d’armes a través dels ‘Informes Romeva’ quan era eurodiputat. També ha constatat que “van omplir gigues i gigues de documents on en Raül parlava de pau. Això demostra la disciplina i l’ordre característic d’en Raül”. Tots ells també han memorat a Romeva com el responsable del programa educatiu i de promoció del programa de Cultura de Pau de la UNESCO.

Les ordres judicials, a debat

Grasa considera que quan es tracta de convèncer, no n’hi ha prou amb el sentiment, sinó que “cal persuadir amb raons indiscutibles”. L’expresident de l’Institut Nacional de la Pau “nega que la sentència de rebel·lió compleixi qualsevol dels dos principis pels quals un acusat ha d’ingressar a presó preventiva: ni hi ha hagut cap reiteració del delicte ni existeix el risc de fugida”.

També ha afegit que “utilitzar el tipus penal com la rebel·lió i sedició, les quals impliquen ús de violència directa i reiterada, és absolutament fals en qualsevol de les persones empresonades”. Grasa puntualitza que en el cas del Raül és una sentència que “va en contra natura” i que “qualsevol que el conegui ho corroborarà, així com ho han fet els conferenciants d’aquest acte”.

“Paguen justos per pecadors”

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, assegura que “no només he vingut en representació de Cerdanyola, sinó de tots aquells qui també lluiten per aconseguir un futur just a escala social”. Escolà ha reconegut que sempre hi ha hagut presos polítics, “però ara la repressió governamental afecta un gran sector de la política”. El batlle de Cerdanyola s’inclou en el “grup de caps de turc a qui l’Estat ha imposat una sèrie de càstigs exemplars per sembrar la por al poble”. L’Alcalde ha assegurat que “va rebre cartes d’amenaces de part de l’exdelegat del Govern: Enric Millo“.

Escolà ha trobat la part positiva d’aquest conflicte i celebra que “amb la globalització i difusió d’aquest problema, ja no som la minoria els que considerem que l’Estat Espanyol no és democràtic. El cas dels presos polítics ha obert els ulls a molta més gent i, ara, la majoria de la societat n’és conscient. Estem en un punt crític. Si estiguéssim en una partida d’escacs, ara vindria el jaque mate: és el moment de moure al rei” ha conclòs.

Cartes des de l’exterior

L’acte s’ha iniciat i s’ha tancat amb la lectura d’una carta. La primera, escrita per la diputada del Parlament britànic i membre del Green Party Caroline Lucas, qui ha enviat una nota per aportar el seu suport a Raül Romeva: “El meu pensament combrega molt amb tu, Raül” ha escrit.

La segona, escrita pel protagonista d’aquesta trobada, el qual ha definit la UAB com “l’inici del seu camí com a activista, a l’igual que l’Escola de la Pau”. També ha defensat que “mai he defugit o evitat cap conflicte polític i sempre crec en resoldre els problemes parlant.” Finalment, Romeva ha conclòs el seu escrit explicant que “estic a la presó perquè no me n’he sortit parlant”.

Foto portada: Acte de suport a Romeva. Autor: Lluís Brunet. via twitter.

Comments are closed.