Foto portada: un casal d'estiu. Autor: Ajuntament.

El 15 per cent dels infants del Vallès Occidental viuen en situació de pobresa

El 15 per cent dels nens i nenes en edat escolar del Vallès Occidental viuen en una situació de pobresa. Així ho revela L’informe sobre els ajuts individuals de menjador al Vallès Occidental que el Consell Comarcal d’aquesta comarca ha presentat aquest dijous.

El text indica que a causa de la jornada intensiva i l’eliminació dels menjadors dels instituts “no s’està garantint la suficiència alimentaria als nens i nenes que arriben a l’ESO”. Alhora apunta que un 20 per cent de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs 2016-2017, no tenien cap ingrés i que la renda mitjana dels demandants era de 7.400 euros anuals –molt per sota el llindar de la pobresa de 13.070 euros. Tot i això, l’informe detalla que només un 12 per cent van rebre un ajut de menjador del 100 per cent, ja que per poder-hi accedir cal complir “situacions socials molt greus que equivaldrien al desemparament”.

“Veim amb molta preocupació les dades que ens aporta aquest informe. Ens deixen sobre la taula aspectes molt preocupants sobre la suficiència alimentaria, l’atenció a la infància i la cronificació de la pobresa”, ha apuntat Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal.

L’estudi posa de manifest que les possibilitats de les famílies de rebre una beca de menjador del 100 per cent del cost són molt poques. Aquest any, del total de beques assignades, només un 12’6 per cent són del 100 per cent. La resta només cobreixen la meitat del cost ja que per poder accedir a la beca completa cal complir situacions socials molt greus que equivaldrien al desemparament. Aquest fet acaba derivant en una major inversió per part dels ajuntaments per cobrir aquest cost perquè les famílies no poden afrontar-ho.

“Tenim el repte de treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100 per cent. Si algú està per sota el llindar de la pobresa ha de poder rebre una beca del 100 per cent”, ha apuntat el president.

L’informe també posa de manifest la situació que es viu a l’Educació Secundària, on la jornada intensiva i la desaparició dels menjadors fa que les famílies que fins a 6è de Primària reben un ajut de menjador deixin de rebre’l quan el fill o filla fa 1r d’ESO. “És un escàndol que hi hagi una jornada intensiva que fa les famílies perdin aquest ajut. La jornada intensiva ha fet ocultar un problema i s’acaba creant un gran forat entre la primària i la secundària i per això hem hagut d’intentar innovar des del món local, amb propostes com el Dinem Junts que posem en marxa ara a diferents instituts”, ha lamentat Giménez que ha dit que “no s’està garantint la suficiència alimentaria als alumnes de Secundària i hi ha infants desatesos”.

Foto portada: casal a l’escola Calvet d’Estrella de Sabadell. Autor: Ajuntament / cedida.

Comments are closed.