Foto portada: simulació de la porta d'entrada del camp de Mauthausen, a Torrebonica. Autor: ACN.

El camp de concentració de Mauthausen, al Vallès

La directora Mar Tarragona roda aquests dies a Torrebonica, entre Sabadell i Terrassa, El fotógrafo de Mauthausen, un film protagonitzat per Mario Casas que està inspirat en la vida del fotògraf català Francesc Boix. Tarragona assegura que “va ser un superheroi” que va mostrar al món les “atrocitats” comeses al camp de Mauthausen.

Després de dirigir Segrest, Mar Tarragona, productora de destacats títols com El Orfanato, Los ojos de Júlia i El cuerpo, torna com a directora de El fotógrafo de Mauthausen. Aquest film biogràfic explica la història de Francesc Boix, un fotògraf català que va immortalitzar la Guerra Civil lluitant en el bàndol republicà i que va ser testimoni de les barbaries dels camps d’extermini de l’Alemanya nazi en ser internat en un d’ells. Boix va aconseguir treure de forma clandestina milers de negatius que posteriorment van utilitzar-se per inculpar nombrosos dirigents nazis.

En una entrevista a l’ACN, Tarragona ha dit que aquesta pel·lícula pretén ser un homenatge a aquest superheroi i als seus companys que van arriscar la vida per mostrar al món les atrocitats comeses a Mauthausen. Es tracta d’una cinta escrita per Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès, i protagonitzada pel conegut actor Mario Casas, conegut per treballs com Toro o Palmeras en la nieve. El repartiment també inclou Alain Hernández, Macarena Gómez i Richard Von Weyden.

Mar Tarragona assegura que va decidir dirigir aquest treball per explicar el que van viure els més de 7.000 espanyols internats a Mauthausen durant la Segona Guerra Mundial. Ho desconeixia totalment, reconeix Tarragona que indica que la història de Francesc Boix la va colpir. La directora elogia la valentia de Boix – que treballava en el laboratori fotogràfic del camp – i del grup presoners espanyols que van desobeir les ordres rebudes de destruir tot el material gràfic un cop el bàndol nazi va saber que perdria la guerra i van arriscar les seves vides per treure de Mauthausen més de 2.000 negatius fotogràfics, gràcies als quals van quedar impreses les atrocitats comeses per les nazis. En aquest sentit apunta que “Boix va ser un heroi, un superheroi”.

Mar Tarragonia i Mario Casas. Autor: ACN.
Mar Tarragonia i Mario Casas. Autor: ACN.

Un dels moments més impactants de la història és la part en què Boix declara com a testimoni en els judicis de Nuremberg de 1946 que van ser determinants per condemnar alts càrrecs nazis. Va ser l’únic espanyol que hi va participar i va assenyalar les persones que s’inhibien del tema, apunta Tarragona que avança que aquesta escena no s’enregistrarà, sinó que s’utilitzarà el negatiu autèntic. Estem en tràmits per poder-lo incloure, afirma.

Mario Casas perd més de 12 quilos pel film

L’actor Mario Casas donarà vida al fotògraf Francesc Boix i per fer-ho ha hagut de perdre més de dotze quilos. “

Ha estat un procés complicat però estava convençut que aportaria molt al personatge”, ha assegurat l’actor que ha assenyalat que aquest és “un dels millors guions” que havia llegit mai.

Casas ha dit que va ficar-se en la història des del primer moment no només perquè està basada en fets reals, també perquè a mesura que avança “va convertint-se en una aventura que no saps si acabarà bé o malament pels protagonistes”.

Així mateix indica que el film també té un punt d’actualitat perquè parla de la supervivència: “ens aixequem cada dia per viure i mai ens hem de rendir sigui quina sigui la situació”, remarca.

Una vida dedicada a la fotografia

El pare de Francesc Boix (1920 – 1951) va inculcar al seu fill l’interès per la fotografia a l’estudi que tenia a la rebotiga d’una sastreria al Poble Sec de Barcelona. Amb només 14 anys ja va començar a treballar a la casa de fotografia Romagosa, de Barcelona i als 16 anys ja publicava el seus treballs a la revista Juliol, òrgan de les Joventuts Socialistes Unificades, de les quals era militant.

Amb 17 anys Boix es va incorporar a l’exèrcit republicà i quan va acabar la Guerra Civil, va exiliar-se a França. Quan va començar la II Guerra Mundial va incorporar-se a una Companyia de Treballadors Estrangers, al servei de l’exèrcit francès. Els alemanys van capturar-lo i van deportar-lo a Mauthausen el 27 de gener de 1941. La seva condició de fotògraf, i el coneixement de l’idioma alemany, va obrir-li la porta a treballar al laboratori fotogràfic.

Després del seu alliberament es va quedar a viure a París, va treballar com a reporter gràfic en diferents publicacions, entre les quals L’Humanité, òrgan del Partit Comunista Francès.

Rodatge a Terrassa i Budapest

El rodatge d’aquest treball, que s’ha repartit entre la ciutat de Terrassa i Budapest, va arrencar el passat 30 d’octubre i finalitzarà el 22 de desembre. A Terrassa s’han utilitzat algunes localitzacions exteriors ubicades a l’entorn de l’antic sanatori de Torrebonica, on s’ha construït una reproducció de la porta del camp de concentració de Mauthausen, i al Parc Audivisual de Catalunya (PAC).

Foto portada: simulació de la porta d’entrada del camp de Mauthausen, a Torrebonica. Autor: ACN.