Foto portada: treballs arqueològics a la Cova Simanya. Autor: Diputació de Barcelona / cedida.

Els neandertals van ocupar una cova a Sant Llorenç del Munt

Noves excavacions arqueològiques a la cova Simanya del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han confirmat que va haver-hi presència humana en aquest espai ara fa entre 45.000 i 60.000 anys. En aquesta tercera campanya d’excavacions, a càrrec d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català de paleontologia i Evolució Social (IPHES) i de la UAM, s’han trobat elements que ho demostren, com eines de pedra i fogueres o restes d’animals consumits per humans.

La campanya es va realitzar al llarg de tres setmanes, i va finalitzar aquest passat divendres 28 d’octubre. Segons el responsable del projecte, l’investigador d’excavacions paleolítiques Juan Ignacio Morales, els diferents elements que s’han trobat -eines de pedra i de fogueres, i restes d’animals com cérvols i senglars, amb evidències d’haver estar consumits per humans- apunten que la cova va ser ocupada per l’homo neandertal fa entre 45.000 i 60.000 anys com a campament i per estades curtes.

Foto portada: treballs arqueològics a la Cova Simanya. Autor: Diputació de Barcelona / cedida.
Treballs arqueològics a la Cova Simanya. Autor: Diputació de Barcelona / cedida.

S’hi han trobat ossos d’os bru i restes de cabra pirenaica, el que indica que, quan no hi eren els humans, els animals “feien servir la cova com a lloc d’hivernació”. Els investigadors consideren que les restes de cabres salvatge hi van ser portades per animals carnívors, com ara algun gran felí tipus lleopard, però no s’ha pogut constatar encara. Antigament, en aquesta zona era també territori d’animals com hienes i lleons.

Excavacions històriques a la cova

La cova Simanya és la cavitat més gran del massís de Sant Llorenç, amb 372 m de recorregut i una entrada gran i fàcilment accessible de més de 10 metres de boca.

“Coneguda i habitada des d’antic, hi ha algunes descripcions d’aventurers que penetraren a la part més fonda, amb descripcions gairebé màgiques que corroboraven llegendes locals de presència de dracs o de ciutats subterrànies”, apunten en un comunicat.

La primera exploració espeleològica científica es dugué a terme l’any 1911, i també va ser excavada arqueològicament els anys 1911 i 1930. 

Comments are closed.