Drons, helicòpters, càmeres tèrmiques, escaneig làser i inspeccions al bosc per reduir incendis

La companyia energètica Endesa destinarà a la campanya d’estiu d’aquest 2024 un total de 20 milions d’euros a garantir la seguretat de la xarxa elèctrica que creua zones forestals. La firma ha treballat aquest dimarts al nord de Terrassa, just a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. En les seves tasques, utilitza drons, helicòpters amb càmeres tèrmiques i eines d’escaneig làser per a crear visualitzacions en 3D que permeten comprovar l’estat de la xarxa des de l’aire. Aquestes tasques es complementen amb inspeccions a peu de línia, amb tales i esporgues selectives dels arbres i arbustos que creixen al voltant de les torres i el cablejat per minimitzar el risc d’incendi.

La companyia destaca l’esforç inversor, que es manté constant respecte les campanyes anteriors, en un context de manca de pluges continuades, fet que deixa el sòl forestal més sec que en campanyes anteriors.

“Aquest any ens fa patir la zona forestal, que està més seca, és un any d’alt risc d’incendi, i la situació la tenim coordinada amb els Agents Rurals”, ha destacat el cap de manteniment de línies d’alta tensió i subestacions de Catalunya d’Endesa, Francesc López.

Per aquest motiu, la campanya d’enguany se centra en la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos en alta definició i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la xarxa.

“Tenim un conveni amb els Agents Rurals de manera que l’explotació dels gairebé 100.000 quilòmetres de línia que tenim a Catalunya es canvia depenent de la situació en què ens trobem”, ha afegit López.

Del total de 99.734 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53% són aèries, un total de 52.628 quilòmetres, i part d’elles passen per boscos o zones amb vegetació. En concret un 97,1% de les línies d’alta tensió que hi ha repartides pel territori són aèries, mentre que de mitjana tensió en són un 52,6% i de baixa tensió un 49,6%.

Treballs de terra

Una de les tasques que es duen a terme és la tala i esporga selectiva per respectar l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims, i que es fa seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com Bombers, Agents Rurals o Parcs Naturals. Per a fer aquestes feines s’han incorporat nous elements, com un casc multifuncions en el cas de l’ADF d’Osona, amb un sistema de protecció auditiu-que minimitza els sorolls equipat amb Bluetooth i un sistema de ràdio que permet la connexió simultània de fins a setze persones i a 600 metres.

Un helicòpter sobre els boscos de Torrebonica. Autor: ACN.
Un helicòpter sobre els boscos de Torrebonica. Autor: ACN.

Un altre dels elements és un braçalet contra els cops de calor, que avalua la temperatura, la humitat i les pulsacions de qui la porta, i l’alerta davant d’una situació de risc, perquè aturi la feina de manera immediata. Només estarà operativa durant el període estival, en què les condicions climatològiques són més dures.

Endesa també disposa d’una màquina per a desbrossar teledirigida, que se suma a les metodologies que es fan servir per tal de crear corredors sota les línies elèctriques. L’aparell es condueix a distància, millora les condicions de seguretat i salut de les persones que executen treballs de tala i esporga i minimitza el risc d’accidentalitat, ja que no bolca.

Vigilància des de l’aire

La companyia fa inspeccions amb helicòpter de les línies amb càmeres termogràfiques i enregistra vídeos d’alta definició, amb un processament de la informació cada vegada més semiautomàtic (‘machine learning’) o automàtic (‘deep learning’) que complementa les etiquetes manuals de totes les dades registrades. La termografia consisteix en sobrevolar les línies elèctriques amb un helicòpter amb una càmera de raigs infrarojos, que detecta si hi ha o no algun punt calent en el cablejat.

En cas de detectar alguna anomalia, s’activa el mecanisme per a arreglar-lo de forma ràpida. Aquest manteniment predictiu i preventiu de les instal·lacions permet evitar possibles incidències i futures avaries, i se suma a les inspeccions que també es fan a peu de línia. Les revisions termogràfiques no només es fan amb helicòpter, també es complementen amb inspeccions oculars a peu de línia.

A més, des de 2012 s’utilitzen drons per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica, equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament per captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés. El dron amb tecnologia Light Detection and Ranging (LIDAR) se suma als que disposen d’òptica convencional i als aparells que també fan termografies.

“Les nostres línies estan sotmeses a les inclemències meteorològiques, i en les inspeccions es mira que no hagin patit un desgast i que no els afecta creant punts calents”, explica López. En cas de trobar-ne, s’activa el pla de reparació: “Amb els drons ens podem apropar més a la instal·lació que amb els treballs en alçada”, apunta, tot destacant que evita que el personal s’hagi d’enfilar a les torres, agilita el procés i redueix el risc per als treballadors.

La firma els fa servir també per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs, de manera que serveixen per auditar la tala i poda, i podrien fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència.

Tasca intensiva

Cada tres anys, i de manera intensiva, es fa un escaneig làser de totes les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, el LIDAR. El sistema permet crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que es pot mesurar a través d’una aplicació per a saber les distàncies entre els cables i la vegetació. També permet fer estudis de creixement de la massa forestal, informació molt útil a l’hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

La companyia també disposa d’una aplicació mòbil per als treballadors que fan tala i esporga per reportar incidències des del mateix lloc. També permet generar automàticament unes fitxes amb les coordenades geogràfiques perfectament indicades, amb les quals es notifiquen les incidències a l’autoritat competent perquè es procedeixi a retirar la potencial amenaça.

Leave a Comment