Foto portada: el cim de la Mola, amb el conegut restaurant, ara amb futur incert.

Què fer amb el restaurant La Mola? Els ecologistes reclamen protegir l’ecosistema

Continuen les reaccions al previsible adeu de l’actual restaurant La Mola. La Diputació de Barcelona no prorrogarà més l’actual concessió i diverses entitats ecologistes reclamen que s’obri el debat per trobar un ús consensuat de l’espai. Segons defensen, l’entorn de La Mola s’ha vist afectat en les darreres dècades per l’excessiva afluència de gent al cim, fent que l’activitat del restaurant sigui “incompatible amb la protecció de la natura”.

El comunicat està signat per una vintena d’entitats, entre elles l’ADENC, SOS Vallès o Via Vallès, que vetllen per la conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Les organitzacions participants volen replantejar les funcions del recinte de l’antic monestir de Sant Llorenç després de gairebé mig segle de funcionament de restaurant amb “un important impacte ambiental negatiu”.

“Caldria afrontar el debat sobre el seu tancament per a un ús molt menys intensiu de l’antic monestir, i traslladar aquesta activitat a altres indrets accessibles i aptes per a vehicles de servei i subministrament; el Parc ha de protegir com ecosistemes singulars els ecosistemes careners i de rocam com indica el Decret de la Xarxa Natura 2000 vigent”, assenyalen.

Les entitats reconeixen que “els titulars de l’activitat potser han fet més per la conservació del monestir que la mateixa Administració del Parc Natural”, però insisteixen que “cal separar les coses i objectivar beneficis i perjudicis”. Originàriament, remarquen, l’espai del monestir només havia de ser un punt de refrigeri pels excursionistes que hi pujaven, servir begudes i entrepans.

“L’actual concessionari s’ha extralimitat i ha esdevingut un restaurant que funciona pràcticament a ple temps, cada dia de l’any, amb més de 20 treballadors, amb torns d’esmorzars, dinars i sopars, i s’ha convertit en l’atractiu singular de la Mola”, apunten.

L’activitat diària, recalquen, té un impacte en l’entorn pel cost energètic i l’alteració dels aqüífers pels banys públics. Ara, sol·liciten la convocatòria extraordinària de la Comissió Consultiva del Parc Natural per “explicar el procés de forma completa” i establir els criteris i terminis correctes perquè “el recinte de Sant Llorenç del Munt no resti tancat i abandonat”.

Més informació:

Foto portada: el cim de la Mola, amb el conegut restaurant, ara amb futur incert.

Comments are closed.