Troballes neandertals a Sant Llorenç. Autor: cedida.

Identifiquen restes neandertals de fa més de 50.000 anys

L’equip investigador ha donat a conèixer aquest dimarts la troballa de 54 restes neandertals a la Cova Simanya (Sant Llorenç de Munt). Segons han detallat, pertanyen a com a mínim tres individus, un fet que converteix aquesta col·lecció de restes neandertals en la més important de Catalunya i una de les més rellevants de la península Ibèrica. Els resultats científics es publiquen a la prestigiosa revista internacional Frontiers in Earth Science.

Les restes corresponen a tres individus: un adult, probablement una dona, un jove d’uns 11 o 12 anys i un infant d’uns 7 o 8 anys. “De tot el conjunt destaca especialment l’individu adult, del qual s’han identificat restes de tots dos braços, entre ells hi ha un húmer sencer i una mà pràcticament completa, i també dels peus, a més de diferents vèrtebres i costelles”, comenta el Dr. Antonio Rosas, director del Grup de Paleoantropologia del MNCN-CSIC. També s’han identificat fins a 10 peces dentals i un fragment de mandíbula.

Restes trobades a la Cova Simanya. Autor: Cedida

Segons apunta Rosas “els fòssils de la Cova Simanya ajudaran a esclarir el paper que ha tingut la península Ibèrica en la complexa història evolutiva dels neandertals”. En aquest sentit, l’investigador i un dels millors experts internacionals en neandertals diu que “avui comencem a saber que hi ha diferents llinatges d’aquesta espècie extingida però, a hores d’ara, encara no coneixem els motius de com i on es van originar. Ibèria i la Cova Simanya tenen molt a dir en aquest sentit”.

“Les primeres datacions realitzades indiquen que la presència de neandertals a la Cova Simanya és més antiga que el límit del Carboni 14; és a dir, anterior als 50.000 anys”, indica el Dr. Juan Ignacio Morales, codirector de les excavacions i investigador de l’IPHES-CERCA i del SERP-UB

Les restes que es presenten quedaran exposades al Museu d’Arqueologia de Catalunya durant un mes per tal de fer-les públiques a tota la ciutadania. Posteriorment tornaran a l’equip d’investigadors fins a la finalització de la recerca, moment en el qual tornaran al MAC. Des del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, a més, s’organitzen visites guiades a la Cova Simanya cada dissabte, festius i darrer diumenge de cada mes. Les visites estan destinades al públic en general i cal inscripció prèvia.

Foto de portada: les restes trobades, al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Autor: Cedida.

Comments are closed.