Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal de nou

  • L’alcalde de Castellar, president del CCVOC  de nou amb els vots del PSC, Junts i Comuns.
  • Altayó (ERC): “una candidatura sobiranista era possible però algú ha tingut molta pressa per entrar al govern”.

L’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental des del 2015, Ignasi Giménez, ha estat escollit de nou com a president de la institució comarcal. Giménez ha obtingut 20 vots, aconseguint la majoria absoluta. Els 12 vots socialistes ha sumat els cinc de Junts per Sabadell i els tres d’En Comú Guanyem. El tripartit neix amb oposició independentista al carrer, tot i que poc nombrosa. 

En el seu primer discurs un cop escollit president de nou, Giménez ha entès el seu segon mandat com una mostra de confiança per la tasca feta des del 2015. A més ha destacat en relació a Junts i En Comú Guanyem que “la valentia es demostra construint ponts en temps de trinxeres i pancartes com les que hem tingut aquí a baix”. També és el més responsable, ha assegurat. Ha lamentat que Esquerra no estigui al govern, trencant una certa tradició al Consell i perdent una oportunitat per superar el “frontisme” i ha assegurat que “m’agafo com un repte gairebé personal buscar un encaix” als republicans. “De nosaltres rebran mà estesa”, ha anunciat i ha demanat a Esquerra que no “s’autoexcloguin”. “Els esperem”, els ha dit.

Giménez ha demanat als ajuntaments de Sabadell i de Terrassa més lideratge. “Teniu una responsabilitat afegida”, ha dit; “deixar de mirar-se a si mateixes, sortir d’aquest entotsolament, de mirar cap a fora, de liderar”:

“Sabadell i Terrassa. Terrassa i Sabadell. Una aliança que ens podria fer imparables, que aglutina la meitat del milió de persones que viuen en la nostra comarca. Feu que sigui possible. Perquè en sortiran beneficiades les vostres ciutats.  I de retruc, també en sortiran beneficiats el conjunt dels 23 municipis. Si vosaltres tireu endavant, la resta us seguirem…”.

Entre els reptes pel mandat, ha destacat ser un referent de “bon govern i transparència” i els aspectes socials, com posar en marxa el salari mínim comarcal, garantir l’alimentació a l’alumnat de secundària o lluitar contra la pobresa energètica. Aposta per l’economia industrial, amb feines més estables i millor pagades, adaptada però a la societat digital i als reptes climàtics. També per impulsar la gestió dels boscos i la promoció del turisme al Vallès. Demana un millor finançament pels consells i l’equilibri entre natura i infraestructures (Ronda Vallès, Pla de Mobilitat del Vallès o millores a la línia 4 de Rodalies).

PSC, Junts i Comuns defensen el pacte

El portaveu del PSC i alcalde de Barberà, Xavier Garcés, ha defensat l’acció de govern al Consell dels darrers quatre anys, liderant la reivindicació de més beques menjador, aprovant un salari mínim comarcal o amb projectes com la biomassa o la reindustrialització. Ha defensat l’acord d’un govern “plural” en una comarca “plural”.

La portaveu de Junts, Cesca Berenguer. A la dreta, la sabadellenca i consellera Lourdes Ciuró. Autor: CCVOC.
La portaveu de Junts, Cesca Berenguer. A la dreta, la sabadellenca i consellera Lourdes Ciuró. Autor: CCVOC.

La portaveu de Junts per Catalunya, Cesca Berenguer, ha defensat el pacte com un “compromís de gestió” i  ha assegurat que seran “especialment vigilants” en el compliment per reforçar “les polítiques socials i garantir estabilitat al Consell. Pactar és bo i és la nostra obligació”. El portaveu d’En Comú Guanyem, Carles Rodríguez, ha apostat per fugir dels blocs identitaris i ha apostat per reforçar les competències de la institució i virar les prioritats cap a l’agenda social i política.

Dura crítica d’ERC: s’ha trencat el consens històric

El portaveu d’ERC, Pol Altayó, ha reconegut que “no hem estat prou hàbils per configurar una majoria alternativa possible, tot i difícil”. Hi haurà una “sociovergència amb els comuns”, ha avisat que “hi havia un acord que no s’ha respectat” i ha seguit assegurant que “algú ha tingut molta pressa per entrar al govern”. El perpetuenc ha assegurat que “s’ha trencat el consens històric que ha presidit el Consell Comarcal des de la seva constitució. Avui Giménez serà escollit president amb el menor suport de la història”. Ha anunciat oposició “ferma i contundent”.

La composició del ple del Consell Comarcal. Gràfic via CCVOC.
La composició del ple del Consell Comarcal. Gràfic via CCVOC.

Tant ERC com Ciutadans com la CUP han presentat candidatura a la presidència. ERC a través de Pol Altayó, la CUP a través del regidor de Sabadell Maties Serracant i Ciutadans a través de la terrasenca Isabel Martínez. Serracant ha denunciat la poca ambició per ampliar competències del Consell en els darrers anys i la tradició “d’assignacions a dit” de la institució.

Protesta independentista al carrer

El pacte PSC-Junts-Comuns ha desactivat el possible acord independentista al Consell Comarcal. No obstant, no era fàcil: l’acord alternatiu passava per incorporar als partits independentistes (ERC, Junts i CUP) el vot d’En Comú Guanyem. Però tot ha quedat en un no res, a disgust de l’Assemblea Nacional Catalana, que s’ha concentrat a les portes del ple com a actes de protesta (més info: “Sembla mentida que tinguin companys a la presó i l’exili“).

Altayó, d'Esquerra, durant la seva intervenció. Autor: CCVOC.
Altayó, d’Esquerra, durant la seva intervenció. Autor: CCVOC.

Bona part dels alcaldes de la comarca han seguit el ple de constitució des del Consell des de la sala de plens.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental

El Consell Comarcal es va fundar l’any 1988. El seu primer president va ser l’exalcalde de Sabadell, Antoni Farrés, entre 1988 i 1991. El va succeIr el també sabadellenc Oriol Civil, del PSC, fins l’any 1994. Des del 1991, la presidència ha estat en mans de regidors socialistes. Per presidir el Consell Comarcal, cal ser conseller i per ser conseller cal ser regidor a un municipi de l’àmbit.

El Consell Comarcal, com la Diputació, és un òrgan d’elecció indirecte. Les competències són escasses, segons han lamentat alguns consellers, però aglutina els 23 municipis del Vallès Occidental. Una comarca de contrastos, amb municipis densament poblats i altres de petit tamany, o amb municipis d’alta renda (Matadepera és el de major renda de Catalunya) i de baixa renda (Badia és el de menor renda del país).

Foto portada: el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. Autor: CCVOC.

Comments are closed.