Foto portada: d'esquerra a dreta: l'alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna, de Cerdanyola, Carlos Cordón, la consellera de Salut, Alba Vergés, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, una representant de Badia, l'alcalde de Barberà, Xavier Garcés, i l'alcaldessa de Montcada, Laura Campos. Autor: ACN. 

Salut anuncia ara la construcció de l’hospital Ernest Lluch, pendent des de feia més d’una dècada

El departament de Salut ha comunicat als alcaldes de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès que el pròxim mes de gener se signarà el conveni per a la construcció del futur hospital de proximitat del Vallès Occidental, més conegut com a Ernest Lluch. Es tracta una reivindicació històrica del territori que estava pendent des de feia més d’una dècada i que el govern català es compromet a fer ara, a pocs dies de convocar les eleccions del 14 de febrer.

La gestió del centre dependrà de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i s’ubicarà en uns terrenys entre Montcada i Reixac i Ripollet. El departament preveu invertir 50 milions d’euros en cinc anys per fer realitat el projecte.

L’hospital lleuger ha de servir per descongestionar el Taulí i “donar una cobertura més àmplia i de proximitat a tot el territori d’aquesta regió”. Segons ha detallat el departament de Salut, el centre que s’ha projectat és el d’un hospital “innovador” i amb una atenció integral al pacient.

El nou hospital comptarà amb gabinets d’alta resolució en atenció ambulatòria especialitzada i de proves diagnòstiques de proximitat, així com cirurgia ambulatòria. L’equipament del nou hospital està dissenyat per prestar serveis a patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada.

Història d’un hospital fantasma

El 2006, la llavors consellera de Salut, Marina Geli (PSC), ja va anunciar la construcció d’aquest hospital per descongestionar la manca de llits hospitalaris del Vallès Occidental. Al gener de 2008 es va signar l’acord amb els quatre alcaldes implicats. Una foto similar a la d’aquest divendres de desembre, 12 anys més tard. L’hospital havia d’entrar en funcionament el 2010 però no es va moure ni un pam de terra. Mai més s’ha fet.

Els alcaldes de Ripollet, Montcada, Cerdanyola i Barberà, presentant amb Marina Geli l'hospital Ernest Lluch, que havia de gestionar el Taulí.
Els alcaldes de Ripollet, Montcada, Cerdanyola i Barberà, presentant amb Marina Geli l’hospital Ernest Lluch, que havia de gestionar el Taulí, l’any 2008.

Un cop tancada l’etapa del tripartit, l’any 2010, amb les retallades el projecte va acabar al calaix. L’any 2015 ERC va accedir al govern català i a la conselleria de Salut. El llavors conseller Toni Comin va revertir algunes derivacions a la sanitat privada. I es va parlar d’una via ‘innovadora’ per restar pressió hospitalària al Vallès Occidental Est: comprar i passar a la xarxa pública l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat. Mentrestant, els alcaldes afectats i el moviment veïnal vallesà seguien reclamant un hospital lleuger al pol Cerdanyola-Ripollet-Montcada per descongestionar el Taulí. Però fins ara el govern català no s’havia compromès amb l’Ernest Lluch, que ha tingut nom dècada i mitja abans que la primera pedra.

El compromís ha arribat. Però ho fa ara, a pocs dies abans de convocar les eleccions al Parlament de Catalunya, previstes pel proper 14 de febrer… si la pandèmia ho permet.

24 hores després d’anunciar l’ampliació del Taulí 

L’anunci arriba quan han passat poc més de 24 hores de l’anunci d’ampliació, en dues fases, de l’hospital Parc Taulí. La Generalitat hi invertirà 40 milions fins l’any 2024. Al llarg de l’any vinent es farà un hospital satèl·lit entre l’actual edifici de l’hospital i Sant Feu, amb 105 llits, i entre 2021 i 2024 es crearan sis nous quirofans i una vintena de llits d’UCI a l’actual Frontal Gran Via.

Reaccions dels alcaldes socialistes

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón (PSC) ha assegurat que “sentim molta alegria, però també molta prudència davant de l’anunci de la Generalitat per fer una realitat aquest hospital, tan necessari per la comarca i el territori”. Per la seva part, l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés (PSC), ha valorat en positiu l’anunci aquest dissabte en un acte polític des de Sabadell. “Creiem que és un anunci ferm i molt esperat”, ha dit. Garcés destaca que el nou hospital tindrà una capacitat d’uns 200 llits i un ventall prou “ampli” d’especialitats, amb un concepte innovador i sempre vinculat a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Finalment, l’alcaldessa de Badia, Eva Menor (PSC), manté que d’entrada prefereixen tenir el Parc Taulí de Sabadell com hospital de referència perquè està millor connectat amb transport públic amb Badia, però creu que l’anunci “és una notícia que esperàvem i celebrem”.

Més informació: 

La Generalitat invertirà 40 milions en quatre anys per ampliar l’hospital Taulí

Les claus del “salt de categoria” de l’hospital Taulí

Foto portada: d’esquerra a dreta: l’alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna, de Cerdanyola, Carlos Cordón, la consellera de Salut, Alba Vergés, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, una representant de Badia, l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés, i l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos. Autor: ACN.