Manifestació pel soterrament, a la primavera. Autor: ACN.

Adjudiquen la redacció de l’estudi i dels projectes per a soterrar la R2 a Montcada

Adif ha adjudicat la redacció de l’estudi informatiu i dels projectes bàsic i constructiu del soterrament de la línia R2 al seu pas per Montcada i Reixac (Vallès Occidental).

El gestor ferroviari ha adjudicat el contracte a una Unió Temporal de Empreses (UTE), integrada per les companyies Teccuatro, TRN Trayet i Geocontrol, amb un pressupost de 2.06 milions i un termini d’execució de 21 mesos.

Quatre quilòmetres

L’actuació afecta quatre quilòmetres de recorregut, des del barri barceloní de Vallbona fins la sortida de Montcada i Reixac per sota el pont de la C-33. L’alcaldessa del municipi, Laura Campos, s’ha mostrat molt satisfeta amb aquesta notícia que “dona un nou impuls al compliment dels compromisos adquirits per part del govern de l’Estat”.

Ciutadans esperant a travessar les vies a Montcada, al maig. Autor: ACN.
Ciutadans esperant a travessar les vies a Montcada, al maig. Autor: ACN.

La redacció de l’estudi informatiu i dels projectes bàsic i constructiu del soterrament inclou també les rampes d’accés i les connexions amb les situacions provisionals. Alhora contempla la construcció d’una nova estació, amb l’edifici de viatgers en superfície i les andanes soterrades. La seva ubicació, propera a l’actual, estarà determinada pel traçat final. El soterrament podria tenir tres vies generals però el número definitiu de vies es definirà a l’estudi funcional que està redactant el ministeri de Foment.


La previsió estatal és que les obres del soterrament de la línia de França al seu pas pel municipi s’iniciïn el primer trimestre del 2020, amb un cost econòmic de 300 milons d’euros. La intervenció permetrà la permeabilitat entre diferents barris, històricament dividits per la infraestructura, i eliminarà el perill de les vies i els dos passos a nivell en superfície en el centre del municipi, així com el gran impacte visual i acústic del sistema ferroviari de la R2.

Foto portada: mobilització pel soterrament de les vies, a la primavera. Autor: ACN.
Mobilització pel soterrament de les vies, a la primavera. Autor: ACN.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, s’ha mostrat molt satisfeta que el compromís del ministeri de Foment i Adif s’estigui complint. També ha anunciat que el proper 30 de gener es tornarà a trobar la comissió de seguiment de les obres del soterrament, formada per representants del ministeri de Foment, l’Adif, la Generalitat, els ajuntaments de Montcada i Reixac i Barcelona, l’agència Barcelona Regional i la plataforma Tracte Just Soterrament Total (PTJST). Campos ha explicat que “en aquesta reunió, a la que assistirà el president d’Adif, Juan Bravo, es concretaran més els aspectes tècnics i administratius dels propers mesos”.

Foto portada: mobilització pel soterrament de les vies, a la primavera. Autor: ACN.