Foto portada: La Mola, amb el restaurant dalt del cim, dins del Parc Natural de Sant Llorenç. Autor: Joan Manel Oller.

Així és el pla de 2,6 milions per fer que el cim de la Mola sigui una altra cosa

El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació, Xesco Gomar, afirma que tot i la fi de la restauració a la Mola, aquest dia 20 de gener, l’accés està garantit “des del primer dia”. L’únic que es tanca, explica, és la cuina i el magatzem, els actuals espais privats dels fins ara concessionaris.

Els d’ús públic romanen oberts a partir del dilluns 23. Això vol dir que es podrà visitar l’església, la sala mirador, la galilea i el pati del recinte. Es mantenen els serveis d’informació als excursionistes, la recollida de residus a l’equipament i l’entorn, la neteja dels lavabos i el manteniment del sistema d’aigües residuals, i la seguretat a tot el monestir benedictí de Sant Llorenç (s. XI), declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el punt més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, situat dins del terme municipal de Matadepera (Vallès Occidental). Es vigilarà 365 dies i 24 hores.

Aquest mes començaran les tasques de reparació de finestres de la sala d’exposicions i es revisarà la mostra perquè ja sigui visible abans de l’estiu. Les visites guiades es posaran en marxa durant el tercer trimestre d’enguany.

El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, i l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, han presentat aquest dijous, 18 de gener el Pla de futur del cim de la Mola, on s’invertiran 2,6 milions d’euros. Diputació, entitats, institucions i agents del territori han preparat un document per preservar l’indret més emblemàtic del Parc. El Pla dibuixa un model amb criteris ambientals, serveis dimensionats a un consum energètic i hídric sostenible, autosuficient, amb sistemes alimentats de fonts renovables i amb menys demanda de mercaderies i de generació de residus. El que no hi ha haurà és un restaurant.

El projecte pretén la conservació dels valors naturals, històrics, paisajístics i culturals, i compatibilitzar les activitats turístiques, esportives i econòmiques. I, han reblat el diputat i tècnics de la Diputació, acabar amb l’actual degradació de l’edifici, de l’era, de les feixes i dels camins, i reduir la massificació: unes 200.000 persones pugen cada any al cim, i 23.000 hi fan un àpat al restaurant. L’educació ambiental és la prioritat i el més important. I, en aquest sentit, Gomar ha comentat que en els darrers anys no ho era. Corresponia al restaurant, que diu adeu després de 57 anys i de ser regentat per la mateixa família. El diputat ha recordat que en l’ultim contracte els administradors van signar que era l’últim cop que es prorrogava la concessió.

Foto portada: La Mola, amb el restaurant dalt del cim, dins del Parc Natural de Sant Llorenç. Autor: Joan Manel Oller.