Foto portada: ocells engabiats per l'organització.

Desarticulada una organització dedicada al tràfic d’ocells

Els Agents Rurals han desarticulat una organització criminal dedicada a la tinença, el tràfic i el comerç d’espècies protegides. Les investigacions apunten que els membres del grup caçaven els ocells de forma furtiva a Cadis, els transportaven a Catalunya i els venien a mercats clandestins de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’han intervingut 260 ocells protegits que anaven destinats al comerç il·lícit en un domicili de Sabadell. 

El passat 7 d’agost, després de mesos d’investigació, es va efectuar l’entrada i registre a un domicili de Sabadell que va permetre intervenir un total de 260 ocells de cinc espècies diferents: 117 caderneres, 68 pinsans comuns, 46 verdums, 15 passerells comuns i 14 pinsans mecs. Es trobaven engabiats i en voladores ubicades a la planta baixa de l’habitatge en condicions molt deficients de manteniment i benestar animal, sense disposar de cap llicència municipal d’activitat ni declaració de nucli zoològic. La persona a qui se li han intervingut els ocells seria reincident, ja que havia estat condemnada recentment mitjançant sentència ferma per un delicte contra la fauna.

Durant l’escorcoll també es van intervenir indicis documentals de les transaccions econòmiques il·lícites i 19.500 euros en metàl·lic procedents del comerç clandestí de fauna. Els presumptes fets delictius derivats d’aquesta actuació poden ser constitutius de diversos delictes continuats contra la fauna, de maltractament animal i d’organització criminal.

Les actuacions practicades han sigut dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell en coordinació amb la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Els ocells intervinguts han sigut traslladats pels agents a centres on passaran una revisió veterinària i iniciaran la seva recuperació i reintroducció al medi natural.

Decomissats 1.214 ocells l’agost de 2019

La investigació d’aquesta organització va permetre, durant el mes d’agost de 2019, que el Cos d’Agents Rurals intervingués durant el seu transport 1.214 ocells protegits provinents d’Andalusia. L’actuació es va produir al peatge de Martorell de l’-AP7 i va permetre identificar a dos dels traficants.

La informació obtinguda d’aquella operació ha permès descobrir que els traficants continuaven amb les activitats il·lícites. Els agents havien detectat que per evitar ser sorpresos i esquivar la vigilància policial, el grup havia canviat el modus operandi utilitzant diferents vehicles llançadora per alertar de possibles controls policials i poder avisar al segon vehicle que transportava els ocells.

Foto portada: ocells engabiats per l’organització.