Tres Tombs Santa Perpètua

Els Tres Tombs de Santa Perpètua de Mogoda

Una de les festivitats més representatives de Santa Perpètua de Mogoda, i molt estesa al Vallès, és la Festa dels Tres Tombs. Dels 62 municipis que formen part de la comarca- Occidental i Oriental- 33 conserven la tradició de sortir a fer la passada durant les primeres setmanes d’hivern. Com és conegut, la commemoració de Sant Antoni Abat -17 de gener, la setmana dels barbuts- agrupa un gran nombre de participants i tot i que la tradició contempla la realització de Tres Tombs al voltant del sant, a Santa Perpètua s’ha optat per realitzar dos tombs, escurçant d’aquesta manera el trajecte. En aquest municipi l’organització va a cura de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat, entitat centenària, la qual gestiona la passada de genets, carros i carruatges pels carrers de la vila. La imatge de Sant Antoni encapçala el seguici acompanyat per l’Abanderat i els cordonistes, els quals porten l’estendard  de l’entitat que commemora l’ofici de traginer, també anomenats carreters.

La festa se celebra el primer diumenge del mes de febrer. El dia de l’onomàstica del sant es du a terme un ofici religiós en commemoració de Sant Antoni Abat. Degut al procés d’industrialització del segle XX, la festa es va veure amenaçada, doncs moltes generacions abandonaven el camp per treballar a la fàbrica, deixant pas al tractor com eina de treball. D’aquesta manera, el cavall,  els burros i els matxos van anar desapareixent dels pocs masos que quedaven a Santa Perpètua. Aquestes transformacions socials minvaren l’interès de la població per la festa; i, per buscar una major participació, a l’any 1971, es va traslladar la celebració de la festa, del dia del sant al primer diumenge del mes de febrer, en un dia festiu. Era una qüestió que també preocupava a altres municipis veïns i en aquest sentit es va acordar fixar una data de celebració a cada municipi. L’acord va prendre el nom de la Roda i va permetre que la festa de Sant Antoni Abat, i les passades al Vallès, tornessin a agafar importància. No és el cas de la ciutat de Sabadell, on coexisteixen dues colles, alternant-se cada any a la capçalera de la passada que se celebra el mateix dia del sant, és a dir el 17 de gener.

La Societat de Carreters de Santa Perpètua de Mogoda va ser creada a l’any 1916 per garantir la organització i celebració de la passada i els posteriors Tres Tombs. Una festivitat dedicada als animals de peu rodó i per extensió als traginers. A l’any 2016  amb la celebració del centenari es va estrenar una bandera amb el logotip dels cents anys. Els protagonistes de la festa són els cavalls i els carruatges, la commemoració de Sant Antoni Abat, la coca que es reparteix i el  fi de festa entre els membres de la Societat. Així doncs, en la celebració religiosa del 17 de gener es beneeixen les coques i ferradures de plata que seran repartides als membres més antics de la Societat. Després, el diumenge anterior als Tres Tombs se celebra un dinar de germanor on es traspassa la bandera als abanderats de la popera edició i es finalitza amb un ball de gala. Ser Abanderat és una mostra d’orgull per a qualsevol membre de la Societat. Tanmateix, com a homenatge als membres de la Societat es diposita una ofrena floral al monument dels Carreters del municipi, la qual va a cura de l’Abanderat i els cordonistes.

Arribem al primer diumenge de febrer, de bon matí els socis i sòcies de la Societat de Carreters poden anar a recollir les coques, prèviament beneïdes, al Centre Cívic el Vapor. Al mateix temps, al recinte firal del Passeig de la Florida té lloc l’esmorzar per a tots els participants als Tres Tombs. Mentrestant van arribant al recinte les góndoles amb els carruatges i els principals protagonistes, els cavalls guarnits amb les millors gales i també els genets. A l’edició de 2019 es van aplegar més de 200 genets i 50 carruatges. Presidint l’esmorzar el carruatge amb la imatge de Sant Antoni, decorat amb flor de mimosa groga, i acompanyat del garrí. Amb l’arribada a casa de l’Abanderat del carruatge de Sant Antoni, acompanyat de la banda de música, es fa una recepció i un petit refrigeri. Després, tota la comitiva es desplaça al recinte firal per iniciar la passada.

Efectivament, els Tres Tombs s’inicien al recinte firal seguint la següent disposició: primer la Banda de música; després el carruatge amb Sant Antoni; en tercer lloc, l’Abanderat amb els cordonistes que portent la bandera; en quart lloc, el carruatge familiar amb l’estendard; en cinquena posició els genets; després,  la Banda de Cornetes i Tambors -el 2019 de Reus; en setè lloc, els carruatges i carros de transport; i, per últim, els carros agrícoles. Una de les figures que s’ha incorporat darrerament és la del veterinari, el qual vetlla pels cavalls participants i s’encarrega de controlar i garantir el seu benestar. Durant el recorregut es habitual el llançament de caramels per part de les persones muntades als carruatges. Finalment, quan s’arriba a la Rambla cavalls i carruatges reben la benedicció del mossèn situat damunt d’una tarima, acompanyat d’autoritats locals, membres de la Societat de Carreters i personalitats convidades. Durant el segon tomb l’Abanderat i els cordonistes se situen al costat de la tarima d’autoritats saludant a tots els participants i repartint una bossa amb un obsequi de la Societat de Carreters agraint la seva participació. D’aquesta manera, els Tres Tombs de Santa Perpètua ens permeten visualitzar i gaudir el patrimoni material i immaterial associat a l’ofici de traginers i a la importància del cavall en el món rural, assegurant així la transmissió del llegat que ens van deixar els nostres avantpassats.

Foto portada: els Tres Tombs a Santa Perpètua. Autor: cedida.

Comments are closed.