Passió de Llinars

Veniu a mi, la Passió de Llinars del Vallès

Entre principis del mes de març i principis de maig a Catalunya se celebraran una quarantena de representacions de la Passió. A grans trets, l’escenificació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist té el seu origen en representacions litúrgiques fetes a l’interior dels temples de l’antiga cristiandat a Europa. A partir del segle XIV es difonen més i són conegudes amb el nom de misteris, en els quals es representaven passatges de la vida de Jesús, de la Mare de Déu o d’alguns sants; després del Concili de Trento (1545-1563) aquestes escenificacions surten a l’exterior dels llocs sagrats de la mà dels gremis, confraries i altres. D’aquesta manera els actes sacramentals es convertiran en peces teatrals i de les esglésies passaran a les places públiques i al teatre; cosa que permetrà unificar el drama, seguint la comèdia barroca, en la forma teatralitzada de tres actes. Així, del segle XVI tenim notícia de textos -Ulldecona, Cervera i consuetes de Mallorca- vigents encara avui. Més enllà de la fe i la història, la Passió és un fet cultural i social que aplega un gran nombre de persones i amb una llarga tradició a les nostres terres.

A diverses localitats, podrem gaudir de l’escenificació de la Passió de Crist. A Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera o Mataró, com sabem tenen molta tradició i són força conegudes; però també tenim: la de la Cava (Deltebre), Ulldecona (Montsià), Vilalba dels Arcs (Terra Alta), Vilassar de Mar (Maresme), Vila-sacra (Alt Empordà), Reus (Baix Camp), Canovelles i Granollers (Vallès), entre d’altres, i la de Llinars del Vallès a la nostra comarca. Efectivament, la Setmana Santa de l’any 2000, amb motiu del jubileu, es va estrenar a aquesta localitat la Passió de Llinars del Vallès, la qual s’ha continuat representant fins a l’actualitat amb una gran assistència i participació de públic del poble i d’arreu de la comarca. El projecte neix de la mà de Reyes Barragán l’any 1995, integrant del grup de teatre Till-Tall i guionista i directora de la Passió de Llinars del Vallès, la qual volia posar en escena una nova Passió. Amb l’ajut de Carles Muñoz, van redactar un nou text partint dels evangelis, i després de diverses transformacions el projecte es començà a materialitzar el 1999, estrenant-se amb el títol de “Veniu a mi” l’any següent.

La de Llinars, és una Passió diferent, comenta Reyes Barragán; com és conegut, les passions estan basades en textos antics, principalment dels segles XIV-XV, en canvi, la de Llinars ens presenta una història del segle I explicada en un llenguatge actual i a la manera del segle XXI, a partir de la recerca i buidatge dels quatre evangelis. Tots elles acostumen a ser quadres aïllats, on es presenten moments de la vida i mort de Jesús, com si l’espectador hagués de conèixer els lligams entre les diferents escenes. Es tracta, segueix Reyes, d’apropar-nos a la història del Jesús universal tant si ets creient o no. Una de les característiques de l’escenificació de Llinars és la presentació d’aquesta història de Jesús des del punt de vista de les dones, on els personatges femenins són fonamentals: Maria i Maria Magdalena ens parlen de com van viure la seva relació amb Jesús i ens descobreixen una nova forma d’humanitat i tendresa. A Veniu a mi, la seva força rau en el text; és una escenificació austera, sense grans decorats i efectes especials, cosa que fa que el pes de la narració caigui en el cos d’actors, la música i la il·luminació. Amb una durada de 2 hores i 40 minuts, és una de les passions més curtes que es representen actualment en els escenaris. Tot això és possible gràcies a l’entusiasme i l’esforç del conjunt humà que any darrere any afronta, i de forma voluntària, el projecte. Aquest 2020 el podrem gaudir els dies 28 i 29 de març i el 4 i 5 d’abril al Teatre Auditori de Llinars del Vallès.

Com dèiem més amunt, el grup de teatre Till-Tall -el 2013 va celebrar els seus vit-i-cinc anys- té cura de representar la Passió a Llinars i és membre de la Federació Catalana de Passions des de l’any 2016. La Federació té com a objectiu promocionar les representacions tradicionals de Setmana Santa i difondre la cultural teatral del país. D’aquesta manera, les passions que de moment formen part de l’agrupació: Cervera, Esparreguera, La Cava, Mataró, Olesa de Montserrat, Ulldecona, Vila-sacra, Vilalba dels Arcs, Vilassar de Mar i Llinars del Vallès; d’una forma voluntària i amateur ens acosten una de les manifestacions teatrals més importants, juntament amb Pastorets, de la cultura popular i immaterial del nostre entorn.

Gaudim, doncs, d’aquesta Passió del Vallès.

Comments are closed.