[Vídeo] Així van entrar els franquistes a Sabadell fa just 80 anys

Des de fa un parell d’anys, el canal de Youtube de l’Arxiu Històric de Sabadell inclou un vídeo excepcional per l’any en que es va gravar i els fets que va enregistrar: al llarg de 13 minuts i mig es pot veure l’entrada de les tropes franquistes per Sabadell. Avui, 27 de gener de 2019, fa justament 80 anys de la caiguda de Sabadell. 

Els 13 minuts enregistren l’entrada de tropes de l’anomenat exèrcit nacional, acompanyades d’italians, alemanys i marroquins per l’actual carrer de Calderón i just davant del Mercat Central. A partir del minut 8 amb 24 segons, també s’hi inclou la primera missa oficiada a la Rambla de Sabadell, cantonada amb l’actual carrer d’Àngel Guimerà, oficiada per mossèn Mateu. El vídeo, que no té so, acaba amb els assistents amb el braç en alt cantant. Un document històric que justament aquest diumenge 27 de gener de 2019 compleix 80 anys.
Fa cinc anys, amb motiu del 75è aniversari de la caiguda de Sabadell, vam fer una sèrie informativa sobre el tema. Podeu consultar els continguts aquí: ‘75 anys de la caiguda de Sabadell‘.

Si voleu saber com van ser els darrers dies de la Guerra Civil a la ciutat, trobareu aquí més informació: ‘El final de la Guerra Civil‘. 

Foto portada: entrada de les tropes dels bàndol franquista per la Rambla de Sabadell, el 27 de gener de 1939. Autor: Pere Grau / Arxiu Històric de la UES.