Riuades 1962 Sabadell

6 actes en record de les riuades de 1962

  • El 25 de setembre es commemoren els 50 anys de la tragèdia que va marcar diverses generacions.

  • Van morir 32 persones a Sabadell i prop de 700 a tot el Vallès.

Les riuades del 62 van marcar diverses generacions de sabadellencs i vallesans. Tant els que van viure com els fills o néts que han escoltat els testimonis a casa ho recorden. Va ser la pitjor tragèdia (Guerra Civil a part) que ha viscut la ciutat durant el segle XX. El proper dimarts farà 50 anys d’aquella riuada. Sabadell organitza un programa d’actes en record d’aquella efermèride. El recordem en aquesta informació.

La nit del 25 al 26 de setembre de 1962 van caure 200 litres per metre quadrat d’aigua en tres hores. Una tempesta tan gran que va desbordar rius, rieres i torrents. Sense ser ni molt menys el municipi més colpejat, a Sabadell van perdre la vida 32 persones i van haver-hi uns 500 afectats i desenes d’empreses arruinades. La memòria dels fets va quedant cada cop més reduïda però encara es manté:

Avui hi ha una generació que n’ha sentit a parlar poc i aquest aniversari és una bona ocasió per recuperar aquest passat recent de la ciutat”, ha assegurat Joan Comasolives, director del Museu d’Història i l’Arxiu Municipal.

L’ajuntament ha programat un seguit d’iniciatives per a recordar aquesta efermèride. Són les següents:

1. Exposició itinerant Destrucció, mort, reacció. La riuada de 1962 a Sabadell

L’exposició s’inaugura a la biblioteca del Nord el mateix dimarts, a les 19 hores. Després comença una itinerància pels següents espais: centre cívic de Can Puiggener, Biblioteca de La Serra (Torre-romeu), Centre Cívic de Sant Oleguer, biblioteca del Sud i Parc Central del Vallès.

2. Conferència de l’historiador Eduard Masjoan

L’historiador sabadellenc Eduard Masjoan farà el mateix dia 25 a les 19.30 hores la conferència Abocats a viure a la llera del riu: el problema de l’infrahabitatge a Sabadell. I és que, com ha dit el regidor de Cultura, Joan Carles Sánchez, el problema de les riuades de 1962 no va ser només una catàstrofe natural sinó que es va veure agreujat pel desordre urbanístic del règim franquista.

3. Exposició de peces d’art fetes en benefici dels damnificats

L’any 1962 el Cercle Sabadellès i l’Acadèmia de Belles Arts van acollir la venda d’obres d’art en benefici dels damnificats per les riuades. Segons l’actual directora del Museu d’Art de Sabadell, Engràcia Torrella, es van mostrar 200 obres, de les quals l’ajuntament en va adquirir 26. Ara, aquestes adquisicions municipals es mostraran per primer cop juntes en una mostra. Segons Torrella, de la venda d’obres d’art per als damnificats es van treure 400.000 pessetes de l’època (uns 2.400 euros).

4. Itinerari pel riu

El 30 de setembre es farà un itinerari amb sortida de la plaça Taulí per reviure al peu de la llera aquells fets. L’itinerari estarà encapçalat per l’historiador Marc Garcia.

5. El nostre pa de cada dia

El 17 d’octubre es farà un cinefòrum de la pel·lícula El nostre pa de cada dia, rodada l’any 1950 a les coves de Sant Oleguer, molt il·lustratiu de com vivien milers de sabadellencs fa poc més de 60 anys.

6. Conferència sobre l’utilització de la catàstrofe pel règim franquista

L’historiador Lluis Sales i el seu pare, el periodista Ferran Sales, presentaran el llibre La riuada blava; el rerafons de la gran operació d’imatge i propaganda del règim franquista. Una obra on analitzen la utilització que va fer el règim d’aquella catàstrofe. La conferència serà al Museu d’Història el dia 17 d’octubre.

L’Arxiu busca material inèdit

D’altra banda, com estan fent altres ajuntaments per commemorar les riuades i preservar el valor documental, l’Arxiu Històric de Sabadell fa una crida a tothom que tingui material sobre les riuades a posar-se en contacte amb ells. Totes les persones interessades en aportar-hi material poden trucar al 93 726 87 77, escriure a AHS@ajsabadell.cat o bé a través del Facebook de l’Arxiu.

Foto portada: La directora del Museu d’Art, Engràcia Torrella, el regidor de Cultura, Juan Carlos Sánchez, i el director del Museu d’Història i l’Arxiu, Joan Comasolivas.

Quin record teniu vosaltres de les riuades? Les vau viure? Us les han explicat? Vau ser afectats? Ens agradaria conéixer el vostre testimoni, tant a l’apartat de comentaris com a les xarxes socials.

Comments are closed.