Plaça Vapor Codina

Els impostos i taxes municipals pujaran un 3 per cent el 2013

  • L’ajuntament destaca que la pujada serà menor a la de ciutats similars.

  • El Ple de novembre debatrà els pressupostos i ordenances fiscals.

El regidor d’Economia, Ramon Burguès, ha presentat aquest dilluns la proposta d’impostos i taxes municipals per a l’any vinent. Segons ha assenyalat, opten per una actualització de preus del 3 per cent, tot i que impostos com l’IBI o taxes com la de residus pujaran bastant més que la inflació. El consistori assegura que la pujada serà menor que la de ciutats similars a Sabadell. A continuació, un resum del més destacat.

L’IBI puja un 11,7 per cent el rebut

Després d’una pujada del 14 per cent l’any passat, l’any 2013 l’Impost de Béns Immobles continuarà pujant. Segons el govern local, el fet que la normativa estatal obligui a aplicar un tipus mínim del 0,6 per cent representarà pujar el rebut un 11,7 per cent.

La taxa de residus puja un 4,7 per cent

L’ajuntament assegura que l’increment del cost de la vida, la pujada de l’IVA i del cànon de l’abocador fet per la Generalitat l’obliga a pujar la taxa de residus un 4,7 per cent. Segons el regidor d’Economia, Ramon Burguès, “si haguéssim repercutit totes aquestes circumstàncies, l’increment s’hauria situat en un 5,8 per cent”.

Pugen un tres per cent

Segons la proposta d’ordenances fiscals presentada, l’any vinent la taxa de guals, la grua municipal, la zona blava i l’Impost d’Activitats Econòmiques pujaran un 3 per cent. L’ajuntament destaca que la zona blava reduirà el seu horari dissabtes al matí, quan entrarà en funcionament a les 10 hores i no a les 9.

La taxa sobre serveis del cementeri també puja un 3 per cent. En canvi, els nínxols de nova construcció pugen un 5 per cent. La quota de manteniment dels nínxols passa de gairebé 12 a 16,6 euros.

Impostos congelats

L’impost de circulació es congela segons el govern local. Es canviarà el sistema de bonificacions per posar-les en relació a les emissions a l’atmosfera i la contaminació. Tampoc es canvia la plusvàlua.

Altres canvis

Els serveis d’atenció domiciliària s’han refós en un nou text. També l’Impost de Construcció, Instal·lacions i Obres, veritable motor econòmic en altres èpoques, canvia de forma substancial. Tant els serveis socials com els educatius mantenen bonificacions, considerades pel consistori com a tarificació social. També es canvia la taxa per la intervenció municipal en activitats i instal·lacions, relacionada amb l’emprenedoria.

El Ple decidirà

El ple municipal del mes de novembre haurà de debatre i votar les ordenances fiscals i també els pressupostos. En els últims anys, el govern socialista ha aprovat els pressupostos i les ordenances amb el vot a favor o l’abstenció del Partit Popular.

One Comment