Ferrocarril

La T-10 de dues zones pujarà un 4,6 per cent l’any 2014

  • La T-10 d’una zona costarà més de 10 euros i la de dues zones (necessària per anar a Barcelona) supera els 20 euros.

  • L’ATM justifica els preus amb la congelació dels títols més intensius: T-Mes, T-Trimestre i T-Jove.

L’Autoritat del Transport Metropolità ha aprovat les tarifes dels títols integrats per al proper any. L’ATM destaca que els títols dels usuaris més intensius es congelen per afavorir l’ús del transport públic. Però els títols més populars, com la T-10, augmenten superant algunes xifres psicológiques. La T-10 d’una zona ja superarà els 10 euros. La de dues zones, necessària per anar o venir de Barcelona, costarà 20,30 euros.

L’Autoritat del Transport Metropolità congela els preus de la T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove, que no tindran cap augmentat l’any vinent. També asseguren que hi ha preus socials per a persones en situació d’atur, famílies nombroses i monoparentals i infants. L’increment mitjà, però, és del 3,5 per cent, centrant les pujades en els títols no tan intensius (però molt usats) com la T-10, la T-50/30 (50 viatges en 30 dies) i el bitllet senzill.

T-10 una zona: 10,30 euros. Dues zones: 20,30 euros

La targeta més popular, la T-10, puja un 5,1 per cent si és d’una zona. Ara costarà 10,30 euros. La de dues zones, que en el cas de Sabadell és la que permet anar i venir a Barcelona, passarà dels 19,40 euros actuals fins els 20,30 euros, 90 cèntims més (9 cèntims més per viatge i una pujada global del 4,6 per cent). El bitllet senzill costarà 2,15 euros, una pujada del 7,5 per cent (el de dues zones 3 euros). Segons el quadre tarifari publicat per l’ATM, la major pujada és a la T-50/30, que puja un 8,4 per cent.

L’ATM: es potencia l’usuari habitual

L’Autoritat del Transport Metropolità assegura que així es potencia la fidelització de l’usuari habitual i es fomenta la migració cap els abonaments amb més viatges.

L’ATM ha aprovat també les tarifes de Rodalies Renfe per l’any vinent (en aquest cas, la compra d’aquests títols no permet canviar de forma de transport). El bitllet senzill de dues zones costa 2,5 euros. El bonotren 14,35 euros. Per la seva part, l’abonament mensual costa 40,20 euros i el trimestral 137,20 euros.

Promoció del Transport Públic: “Es pugen les tarifes dels usuaris habituals”

L’entitat Promoció del Transport Públic s’ha posicionat en contra d’aquesta pujada i considera que els increments a la T-10 i la T 50/30 castiga “la immensa majoria d’usuaris del transport públic”. Recorden que per amortitzar la T-Mes, que s’ha congelat, cal fer 63 viatges en una mateixa zona en un mes (més de dos viatges al dia)

Es mostren especialment crítics amb el fet que la Generalitat hagi previst descompte per als peatges mentre incrementa els preus del transport públic i col·lectiu. Demanen una rectificació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila (CiU).

Foto portada: Convoi 112 dels Ferrocarrils de la Generalitat aturat a Sabadell Estació. Autor: David B.

Comments are closed.