Foto portada: dues joves aprofitant les portes obertes per fer-se fotos a la masia. Autor: J.d.A.

“Ara és el moment de dir que volem fer amb la masia de Ca n’Oriac”

Entre cançó i cançó de Joaquín Sabina, un representant de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac s’explicava aquest dijous al vespre amb claredat: “ara és el moment d’expressar la nostra opinió. Després ja no hi estareu a temps”. Així convidava els curiosos que s’han acostat fins la masia de Ca n’Oriac a prendre part en el procés per definir els usos de l’equipament, un cop rehabilitat.

La masia de Ca n’Oriac, del segle XVII-XIX, malmesa pel pas del temps i estintolada en bona part, serà rehabilitada, segons el full de ruta del consistori. És propietat municipal des dels anys 90 del segle passat però fins ara ha estat abandonada, en un estat precari tot i la instal·lació d’una nova coberta l’any 2007. Ara es vol rehabilitar i omplir d’usos i per això s’ha definit un calendari. Aquest dijous ha estat un dia important, ja que s’han obert les portes de l’equipament, fent-hi visites guiades i algunes activitats de dinamització. Desenes de veïns de la zona s’hi han acostat, malgrat la pluja intermitent.

Foto portada: part posterior de la masia, durant la visita guiada. Autor: J.d.A.
Foto portada: part posterior de la masia, durant la visita guiada. Autor: J.d.A.

El procés està liderat per l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac. La seva presidenta, Puri Foncubierta, manté que l’entitat vol que “les entitats i els veïns del barri diguin la seva opinió”, tot destacant que per fi es recuperarà un equipament emblemàtic de la zona nord. La masia de Ca n’Oriac, que dóna nom al barri, està situada a la part oest, tocant al parc de la Romeua de Can Llong. L’AA.VV té el seu propi projecte: espai per a entitats sense ànim de lucre, seu de l’arxiu històric de la revista Can Oriach, arxiu de la biblioteca especialitzada en la Guerra Civil cedida pel primer director de la revista, una sala d’actes i un espai exterior adequat i obert, que funcioni com una plaça d’usos polivalents.

Veïns i dinamitzadora de participació en una de les activitats. Autor: J.d.A.
Veïns i dinamitzadora de participació en una de les activitats. Autor: J.d.A.

L’exterior de la masia té 1.200 metres quadrats, ara ple de matolls, on aquest dijous algunes veïnes aprofitaven les portes obertes per agafar desenes de cargols. L’associació convida a tot el veinat i les entitats a fer propostes i dir-hi la seva. La regidora de Participació, Glòria Rubio, sosté que el consistori respectarà les decisions que sorgeixin del procés, sempre i quan siguin compatibles amb la distribució d’espais de la masia.

Fins el 18 de juliol

El 30 de maig i el 12 de juny es faran dues sessions al voltant del projecte, per definir-ne els usos. El procés participatiu s’estendrà fins a meitats de juliol, quan es presentaran les conclusions. Llavors es contractarà el projecte de rehabilitació pel qual hi ha 60.000 euros del pressupost del 2017. La rehabilitació serà posterior, i es farà per fases, en un calendari encara per definir, segons ha detallat la regidora Rubio, aquest dijous.

Foto portada: dues joves aprofitant les portes obertes per fer-se fotos a la masia. Autor: J.d.A.