Inauguració estacions FGC. Autor: David B.

El tren ja arriba a la Creu Alta, la plaça d’Espanya i els barris del nord

  • Inaugurada la principal inversió duta a terme a Sabadell en dècades.

  • Puigdemont demana disculpes pel retard, de cinc anys, en acabar els treballs.

Des d’aquest dijous, la línia S2 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja no acaba el seu recorregut al Centre de Sabadell sinó que ho fa a les cotxeres sota el parc del Nord de Sabadell. Després de nou anys d’obres, el ferrocarril ja circula per la Creu Alta, la plaça d’Espanya i la zona nord de Sabadell. Jornada històrica per a Sabadell per inaugurar una obra que ha costat uns 430 milions d’euros.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha parlat d’inversió “disruptiva” i el conseller de Territori, Josep Rull, d’unes estacions que “transformaran la mobilitat a Castellar, a Terrassa i a la resta del Vallès”. No debades l’intercanviador a la plaça d’Espanya entre Renfe i FGC s’albira estratègic en el Sabadell del futur: els viatgers de la Catalunya Central i de la zona de Terrassa accediran als FGC per Sabadell Nord i els de Castellar tindran més a prop el transport públic. En aquesta línia, ja es reforça l’autobús entre el municipi castellarenc i la plaça d’Espanya de Sabadell.

Rull ha quantificat l’increment de viatgers previst en quatre anys, quan espera que se superin els 4,2 milions de viatgers, superant els 2,8 milions de viatgers actuals.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, en el seu últim acte públic abans de deixar l’alcaldia aquesta tarda, ha recordat els anteriors governs locals que han fet possible la línia (“no seria just no fer-ho”) i ha destacat que “Sabadell és la ciutat catalana amb més estacions urbanes de tren”, Barcelona a banda. “Aquestes estacions són una oportunitat pels barris, i una oportunitat per la ciutat”, ha reblat Fernàndez.

Jornada de portes obertes 

La inauguració ha tingut una forta assistència de representants d’entitats locals, així com de regidors i de personal de Territori i de FGC. A partir de les 11 del matí, s’han obert les portes de les estacions. La xarxa urbana de FGC a Sabadell viu aquest dijous una jornada de portes obertes. La ciutadania podrà moure’s per les estacions de forma gratuïta fins les 20 hores.

3,7 quilòmetres

El nou tram que ha entrat en servei aquest dijous té 3,7 quilòmetres. L’estació de la Creu Alta ha anat a càrrec de l’arquitecte Gabriel Mora, com també la ‘Sabadell Nord’, a la plaça d’Espanya. Són d’estil brutalista, com ‘Can Feu – Gràcia’ i ‘Plaça Major’. L’estació de la Creu Alta té tres plantes i dos accessos en escales més un ascensor. La de ‘Sabadell Nord’ té quatre plantes, amb dos accessos i ascensor. Finalment, l’estació del Parc del Nord, entre Sant Julià, la Plana del Pintor i Ca n’Oriac, té un accés per escales i un ascensor. L’estació té dues plantes i l’arquitecte va ser Manel Sánchez.

El 12 de setembre de 2016 es van inaugurar les estacions de ‘Can Feu – Gràcia’ i ‘Plaça Major‘. L’àmbit total de les cinc estacions és de 5,2 quilòmetres. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat disculpes a la ciutadania sabadellenca pels retards: “som conscients que arriba tard demanem excuses per les molèsties” (més info: ‘Cronologia interactiva. Les obres de perllongament dels FGC‘).

Sis minuts entre el nord i el centre

A partir d’ara, viatjar de la zona nord al Centre de Sabadell comporta sis minuts de tren. La línia S2 al complet, entre ‘Sabadell Parc del Nord’ i ‘Barcelona – Plaça Catalunya’ dura 50 minuts. Per cert, l’estació ‘Sabadell Parc del Nord’ als monitors dels ferrocarrils és anunciada simplement com a ‘Sabadell Parc’.

L’any 2019 s’incorporaran a la línia del Vallès de FGC 15 unitats per absorbir el previsible increment de demanda i reduir a la meitat les freqüències de pas, més propera a la d’un suburbà o metro que a un ferrocarril.

El primer tren que ha circulat pel nou tram ha estat batejat amb el nom de Muriel Casals, economista, professora universitària, expresidenta d’Òmnium i Medalla de la Ciutat al mèrit ciutadà. Així mateix, un dels vagons que circula per la línia té un vinil del pintor i gravador sabadellenc Ramiro Fernández.

Foto portada: el conseller de Territori, Josep Rull, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, després de picar el seu bitllet. Autor: David B.