Parc del Nord Sabadell

Es retiraran les terres contaminades del parc del Nord

Els veïns dels barris del nord de Sabadell guanyaran la partida. Després d’una intensa lluita, aconseguiran que la Generalitat s’endugui les terres abocades a la zona nord de Sabadell. Segons van reconèixer representants de Territori i Sostenibilitat fa unes setmanes, en breu es retiraran les terres.

S’estima que a finals de gener o començament de febrer es comencin a emportar els molts metres cúbics de terres provinents del túnel dels Ferrocarrils a la ciutat amuntegades entre els barris de Ca n’Oriac i el Torrent del Capellà. Els abocaments, iniciats la passada primavera, van generar molt malestar veïnal. Per un costat, perquè deixaven al calaix de l’oblit el futur parc del Nord pactat amb el consistori. I en segon lloc, perquè les terres provenen de material d’obra i segons un informe de l’Agència de Residus de Catalunya, tenen material contaminant. Amb aquests dos factors, la Plataforma Parc del Nord va posar el crit al cel fa uns mesos i van aconseguir que el ple de juliol de 2014 demanés a la Generalitat retirar les terres.

Ara, sis mesos després, el govern català ho farà malgrat que tenia un pacte i l’acord amb el govern local per a abocar-les. Però finalment donaran compliment a la voluntat popular i del ple en breu. S’enduran les terres extretes a les obres de Sabadell.

Interrogants

Més dubtes hi ha ara sobre el futur del Parc del Nord. L’Ajuntament va pactar fa més d’una dècada amb els veïns un disseny a càrrec de les arques municipals. És el disseny que volen els veïns, disposats a canvis. Però no està clar que el consistori pugui pagar-lo hores d’ara. De fet, en diverses reunions veïnals així ho han manifestat regidors del govern. No hi ha diners i el parc no es farà. La sortida pactada entre Ajuntament i Generalitat sense coneixement veïnal era aprofitar les terres extretes a la zona per configurar el parc. Així la Generalitat s’estalviava el trasllat de les terres i el consistori s’estalviava la despesa per fer el parc. Ara, sense terres, tot queda en un gran interrogant.

Foto portada: terres abocades, fa uns mesos. Autor: J.d.A.