Foto portada: el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas, i Celia Gargallo, a la presentació dels actes. Autor: M.Tornel.

La FAV reivindica Sabadell com a ‘ciutat de barris’

  • El moviment veïnal es reivindica com un referent de la lluita de classes.
  • La FAV Sabadell organitza un programa d’actes de commemoració i reivindicació. 

El president de la FAV Sabadell, Manuel Navas, ha exterioritzat la perseverança i els esforços de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell i la resta del moviment veïnal durant mig segle en la roda de premsa d’aquest matí. Per commemorar-ho, l’entitat ha organitzat múltiples activitats compreses entre aquest novembre i la tardor vinent. 

El projecte del 50è aniversari no només té l’objectiu de donar a conèixer la memòria històrica de les 24 associacions de veïns que s’han federat a Sabadell durant l’últim mig segle, sinó que va més enllà. La FAV “reivindica el paper de tots els veïns que han reformat la ciutat de forma altruista i ratifica el compromís de la federació veïnal amb els barris”.

L’agenda d’activitats

El punt de partida d’aquesta campanya és l’exposició itinerant pels districtes, la qual s’inaugurarà el 22 de novembre a les 19 hores al Casal Pere Quart. La mostra, comissariada per l’arquitecta Marta López, recorrerà els diferents districtes de Sabadell i el seu contingut es recollirà en un catàleg per deixar constància d’aquesta.

Còmic, llibre i documental

Navas ha assegurat que “els primers sis mesos del 2019 serien un semestre d’estrenes”, ja que es repartiran 40.000 exemplars d’un còmic il·lustrat pel jove Gerard García Calduch que explica “als joves i als no tan joves” la història del moviment veïnal a través “d’un llenguatge pedagògic, però alhora rigorós”. Aquesta publicació anirà acompanyada d’una trentena de xerrades repartides en diferents instituts i escoles d’adults.

El president de la FAV, Manuel Navas. Autor: M.Tornel.
El president de la FAV, Manuel Navas. Autor: M.Tornel.

Al gener, també s’estrenarà el documental realitzat per Jordi de Arriba i David Bisbal on apareixen una dotzena de testimonis que plasmen la seva experiència directa. El documental complementarà els 3.000 exemplars del llibre escrit per Antonio Santamaría sobre el moviment veïnal de Sabadell, qui n’ha fet una curosa recerca. L’acte de tancament d’aquesta commemoració tindrà lloc l’octubre del 2019. La FAVS també ha programat sessions de cine fòrum per projectar pel·lícules que abordin temàtiques de lluites veïnals.

“Independència política”

Finalment, el president de la FAVS ha assegurat que “aquests 50 anys de vida no són un punt d’arribada, sinó un punt de partida per seguir treballant per a la ciutat amb total independència política”.

Foto portada: el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas, i Celia Gargallo, a la presentació dels actes. Autor: M.Tornel.