Soterrament FGC Gràcia

La Generalitat es compromet a soterrar les vies del tren fins a Can Feu abans de l’estiu de 2019

Soterrament acomplert. I pagant la Generalitat. El govern català, mitjançant el vicepresident Junqueras i el conseller Josep Rull s’ha compromès aquest dijous a soterrar les vies del tren entre la Rambla d’Ibèria i el castell de Can Feu aportant-ne els 25 milions d’euros necessaris. Les obres començaran abans d’acabar l’any i finalitzaran durant la primavera del 2019.

La doble reclamació es durà a terme, segons l’expressat pel govern català i pel consistori. Primer: soterrar les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fins passat el passeig de Can Feu. Segon: que el govern català assumeixi la despesa, al voltant de 25 milions d’euros, després de la tasca tècnica feta fa temps a Sabadell per rebaixar la factura de l’obra.

Poques setmanes després d’obrir els carrers del barri de Gràcia afectats per les obres de la nova estació ‘Can Feu / Gràcia’ s’ha donat a conèixer que el soterrament es completarà a tot el terme de Sabadell, fins passat el passeig de Can Feu. D’aquesta forma, es generarà un nou espai d’ús, suprimint barreres, millorant l’entrada a Sabadell des de la plaça del Mil·lenari i ben a prop del castell de Can Feu, que, tal i com va avançar iSabadell passarà a mans municipals properament (més info: ‘L’Ajuntament adquirirà el castell de Can Feu‘).

Soterrament FGC Gràcia
Representants polítics sobre les vies ja soterrades. Autor: David B.

El trem soterrat tindrà uns 375 metres, segons ha precisat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. “Volem més espai per a la gent i no tenia sentit tenir les vies en una entrada de la ciutat”, ha indicat el terrassenc. Rull ha marcat el calendari, amb les obres acabades la primavera de l’any 2019. Es pagaran “a pulmó pressupostari”, en diverses partides anuals, fugint de mètodes diferits o peatges a l’ombra. Per la seva part, el vicepresident Oriol Junqueras, ha animat a “omplir de vida” els nous espais que es generaran.

Estic molt content; és un dia per somriure”, ha indicat l’alcalde, Juli Fernàndez, qui ha destacat la “tenacitat” ciutadana, encapçalada per la plataforma Soterrament FGC Ara. També ha alabat la tasca de la Comissió Tècnica (formada per la plataforma, la Cambra de Comerç i la Fundació Bosch i Cardellach), dels grups municipals i parlamentaris. La política és fer feina i aconseguir projectes que semblaven impossibles. Aquest és un projecte de ciutat. I tenim el compromís del govern del país amb la millora dels serveis públics. Una fita històrica: recuperem una entrada a la ciutat i tenim l’oportunitat de fer-ne un pol d’atracció. Una oportunitat a l’alçada de l’Eix Macià o la redefinició del Centre de la ciutat”, ha seguit Fernàndez.

En la mateixa línia, el tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant, manifesta que el soterrament obre la porta a redefinir l’entrada centre de Sabadell, des de la plaça del Mil·lenari, tot destacant que la presentada aquest dijous és “la principal obra de la Generalitat en aquest mandat a Sabadell”.

Rull: les noves estacions entraran en funcionament al juliol

En el marc de la presentació del soterrament, Josep Rull ha confirmat que les noves estacions de FGC a Sabadell, ubicades a la Creu Alta, la plaça d’Espanya i el parc del Nord entraran en funcionament al juliol. “Les obres acabaran al juny”, ha precisat Rull, qui ha recordat la compra de 15 nous trens per a la línia del Vallès dels FGC.

Foto portada: Rull, Fernàndez i Junqueras, entre altres, sobre el pont que creua la via del tren. Autor: David B.