Foto portada: taller, a l'IES Ribot i Serra, aquest matí. Autor: J.d.A.

La presència del català no supera el 5 per cent als barris del sud de Sabadell

  • La Plataforma per la Llengua està duent a terme un Pla Integral amb diversos agents.

  • “La llengua és una palanca de transformació”, assegura l’alcalde, Maties Serracant.

La Plataforma per la Llengua està duent a terme al districte 6 de Sabadell un Pla d’Actuació Lingüística Integral, amb actuacions en els sectors educatius, comercial, de culte i associatiu. “El català és ara molt més present que fa uns mesos a la zona”, argumenta la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana.

L’entitat  va iniciar el treball diagnosticant la situació de la llengua catalana a La Creu de Barberà, Espronceda, Campoamor i Les Termes. Segons les dades presentades aquest divendres, la presència del català no passa del 5 per cent. Per capgirar la situació, i facilitar l’ús social de la llengua, la Plataforma per la Llengua està duent a terme un Pla Integral a la zona. Es basen en els bons resultats d’una prova pilot feta a Ciutat Meridiana (Barcelona). Van començar després de l’estiu i s’allargarà els mesos de maig o juny.

S’han fet grups de conversa, tallers, contacontes, tallers de glosa, sortides i altres activitats amb col·lectius diversos. “En quatre dels cinc centres educatius públics ja tenim un grup de conversa funcionant”, manté Lluis Duran, coordinador al Vallès Occidental de la Plataforma per la Llengua.

Hi molt poc ús social i comercial de la llengua al barri, però hem de potenciar el català com a eina d’igualtat d’oportunitats”, sosté la vicepresidenta. “La llengua és una oportunitat per la cohesió social i d’igualtat d’oportunitats. La llengua és una palanca de transformació”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, qui destaca els centres educatius com “espais de trobada centrals”.

La coordinadora de l’Espai Social Sabadell – La Pedrera, Montse Rey, sosté que “la utilització del català a casa és gairebé nul·la i per tant la seva presència s’acota molt a l’àmbit lectiu, però veiem com després del pla alguns participants han trencat algunes de les seves barreres”.

Fes-te del sud

En el marc del projecte, el proper 22 de desembre es farà una festa a la plaça Picasso (Campoamor), amb el lema ‘Fes-te del sud’. Hi participarà Xavi Sarrià (exObrint Pas) i el grup de rap Senyor Oca, amb parades d’entitats, tallers, batucada i presència dels Sentinelles d’Arkëmis i les Bruixes del Nord.

Foto portada: taller de glosa, aquest matí a l’IES Ribot i Serra. Autor: J.d.A.