Terres al nord, fa un any. Autor: J.d.A.

Les terres contaminades del Parc del Nord seran fora de Sabadell aquest hivern

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjucitat a l’empresa Construcciones Benjumea els treballs de retirada de terres del Parc del Nord. Els treballs començaran el mes vinent i s’allargaran, segons el calendari previst, uns quatre mesos. Així que a finals de l’hivern les polèmiques terres seran fora de la zona nord de Sabadell.

Les terres extretes a partir de l’any 2014 per fer les obres dels Ferrocarrils de la Generalitat es van anar abocant entre Ca n’Oriac i el Torrent del Capellà per configurar el futur Parc del Nord, pactat pel govern local, llavors del PSC, i la Generalitat. Un disseny a esquenes del veinat que va sublevar part dels barris i especialment les seves associacions de veïns. Més encara quan van saber que, segons diversos informes de l’Agència Catalana de Residus, les terres estaven contaminades degut a que contenien tot tipus de runa i material d’obra abocats de forma irregular durant els anys 70 i 80 del segle passat.

3,6 milions

Després d’una intensa campanya a càrrec de la Plataforma Parc del Nord, i d’un canvi de posicioment del govern local, es va aprovar una moció al ple demanant a la Generalitat que s’endugués les terres. Finalment serà així. Ara s’ha complert una nova etapa burocràtica que acabarà aquest hivern, quan les terres ja seran fora. La Generalitat ha adjudicat a l’empresa Excavaciones y Construcciones Benjumea, SA la retirada de 116.000 metres cúbices de terres. El termini d’execució és de quatre mesos i l’empresa cobrarà 3,6 milions d’euros (la licitació estava prevista a l’inici per 4,3 milions). S’actuarà en l’àmbit comprès entre el barri del Torrent del Capellà, l’avinguda de l’alcalde Moix i la Ronda Collsalarca.

Un cop retirades, caldrà configurar el futur Parc del Nord, pel qual la Plataforma i l’Ajuntament van pactar un projecte fa més de deu anys.

Més info: ‘Parc del Nord‘.

Foto portada: un vehicle passant al costat de les terres que s’hauran de retirar. Autor: J.d.A.