Fotos: Nerea Bueno

Llum verda al pacte per expropiar el castell de Can Feu

Llum verda a l’expropiació del castell de Can Feu, que passarà a ser propietat de l’Ajuntament després del fracassat conveni anterior. Ara caldrà definir un pla d’usos i també buscar fórmules per conservar l’equipament i aturar la seva degradació.

L’acord entre el consistori i els propietaris (Mas Duran i Jorge de Pallejà) deixa en un borrall el conveni del 2006 i 2009, que va servir per donar la sensació que el castell era públic, amb visites guiades i alguns càterings. Tot sense ser-ho, i sense aturar que el castell es malmetés:

L’anterior govern només volia fer aparentar que el castell era seu i fer-lo servir de florero però cada cop es degradava més i anava cap a la ruina”. El d’ara, en canvi, és el “millor acord possible”, sosté el tinent d’alcalde, Maties Serracant (Crida).

El consistori es queda el castell però haurà d’afrontar el seu manteniment i conservació. Una “responsabilitat gran”, reconeix Serracant, qui es compromet a que el castell sigui “viu”. En altres paraules: cal buscar-hi usos. En aquesta línia, CiU ha lamentat que no s’hagin planificat fins el moment d’adquirir el castell, o que almenys no s’esperi a adquirir-lo fins a tenir clar l’ús per obligar mentrestant a la propietat a conservar l’equipament. “El castell està molt deteriorat però estaria bé saber quant ens costarà mantenir-lo”, ha seguit Rossinyol. El portaveu socialista ha posat una xifra sobre la taula: “pel cap baix 3,5 milions només per aturar la degradació. D’on sortiran?”, ha reblat Ayuso, qui creu que la propietat hauria hagut de fer una contraprestació econòmica. Només el PSC no ha votat a favor de l’expropiació.

Serracant no ha esquivat el debat en la seva intervenció: “busquem recursos. Som-hi”. Ha emplaçat l’Associació Cultural  Can Feu, que coneix bé el castell i ha fet campanya per mantenir-lo, a ajudar a buscar-hi usos i prioritzar la recuperació. Tot i així, ha definit el resultat com “una gran oportunitat”.

El regidor de Ciutadans Ramón García s’ha sumat a les felicitacions. Ha llançat una proposta: centre cívic, hotel d’entitats o altres. García s’ha mostrat “decebut” per la impunitat que ha tingut la propietat per deixar malmetre el patrimoni “malgrat els diferents nivells de protecció i el que obliga la llei”.

Foto portada: el castell de Can Feu, fa alguns dies. Autora: N.Bueno.