Mor als 76 anys l’activista cultural Lluis Subirana

L’escriptor, activista cultural, historiador i estudiós de la cultura popular i tradicional catalana Lluis Subirana ha mort als 76 anys d’edat a causa d’una leucèmia. Subirana va ser un conegut activista cultural creualtenc. Va rebre, entre altres distincions, la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural l’any 2007.

Subirana va rebre la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural l’any 2007. Havia dedicat bona part de la seva vida a l’estudi de la cultura popular i tradicional catalana, i molt especialment a la d’arrel sabadellenca. Va néixer a Esparraguera però vivia a Sabadell des de feia més de sis dècades i en concret al barri de la Creu Alta, en l’associacionime del qual s’havia implicat de forma repetida composant amb Toni Ten l’havanera Tallarets. Era fill de Rafael Subirana, qui va ser comissari del Museu d’Història i fundador de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Lluis Subirana va dedicar la seva vida a l’estudi i difusió de la cultura catalana, en especial a la sardana. Va escriure una vintena de llibres i el seu Compàs, compendi bàsic de la pràctica sardanista, escrit amb Jaume  Nonell, va merèixer el premi Assaig Obra del Ballet Popular.

Era, a més, una persona molt vinculada a la cultura sabadellenca. Estava vinculat a la Cobla Jovenívola, Sabadell Sardanista, les Agrupacions  Professionals Narcís Giralt, Òmnium Cultural (va ser un dels fundadors de la secció local), la Unió Excursionista de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, Belles Arts, la Fundació Quadern, l’Agrupació Pedagògica Sant Nicolau o el Museu d’Història. També va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, com Ràdio Sabadell o El 9 Nou. Va participar a les comissions per celebrar el Mil·lenari de Catalunya, el 50è aniversari de Sabadell Sardanista, el 25è de la Cobla Jovenívola, el centenari de l’Orfeó de Sabadell o els 125 anys de declaració de ciutat de Sabadell.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha fet pública la trista notícia aquest matí. Han assenyalat que “va dedicar la seva vida a l’estudi i difusió de la cultura catalana”. Subirana ha mort la nit de divendres a dissabte a causa d’una leucèmia. Tenia 76 anys. En els últims mesos havia participat en un vídeo a favor del dret a decidir impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana i fins i tot encara va poder col·laborar amb l’edició d’enguany del Diari de la Creu Alta, que edita l’entitat veinal amb motiu de la festa del barri, que es celebrarà la setmana vinent. En aquest diari es podrà llegir, segurament, el seu últim escrit, un seguit de reflexions sobre la vida.

Foto portada: captura del vídeo a favor del Pacte Local pel Dret a decidir, on Subirana va prendre part.