Foto portada: balcons protegits a la plaça d'Espanya. Ja han caigut diverses parts. Autor: J.d.A.

Polèmica per les reparacions pendents a Torreguitart

  • L’equip de govern tanca la porta a continuar reparant blocs com s’ha fet fins ara.

  • Les set actuacions de rehabilitació han comportat un desfasament de 2,18 milions d’euros.

L’Ajuntament no seguirà rehabilitant els habitatges malmesos de Torreguitart. Almenys no com ha fet fins ara. Així ho han notificat representants municipals i de VIMUSA als veïns de la zona aquest dilluns. L’executiu municipal considera que s’han emprat mecanismes irregulars que han comportat amplis desfasaments. Els veïns demanen solucions imaginatives, tot rebutjant la proposta municipal.

La història ve de lluny, i comença als anys 80 amb la construcció de gairebé 900 pisos a la plaça d’Espanya, l’avinguda de l’alcalde Moix i el seu entorn. Els pisos tenien problemes estructurals des de l’inici, com van reclamar els veïns, tant públicament com als tribunals. Van guanyar els judicis i es va obligar les empreses constructores a consignar unes quantitats econòmiques per fer front a les reparacions.

Foto portada: balcons protegits a l'avinguda de l'alcalde Moix. Ja han caigut diverses parts. Autor: J.d.A.
Balcons protegits a l’avinguda de l’alcalde Moix. Ja han caigut diverses parts. Autor: J.d.A.

L’any 2000 van començar les primeres, gestionades per l’empresa municipal VIMUSA. A dia d’avui, s’han reparat set dels 10 blocs; 675 dels 899 habitatges. Però si les empreses van consignar a VIMUSA 534.000 euros per mandat judicial les reparacions van costar 2,71 milions. Un desfasament important, de 2,18 milions. L’actual govern municipal ho interpreta com irregularitats i sobrecostos, que va afrontar VIMUSA. Ara, però, es neguen a que passi de nou el mateix amb els tres edificis, 17 porteries i 224 habitatges pendents de reparació. Segons dades de l’Associació de Veïns de Torreguitart, hi ha consignats menys de 88.000 euros per unes obres pressupostades en 1,24 milions.

Ens comprometem a acompanyar els veïns i veïns en la resolució del conflicte però no farem allò que no és legal i no incorrerem en males praxis com van fer governs municipals anteriors”, assegura la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio (Crida).

Segons el president de l’entitat veïnal, Antonio Recio, la primera proposta municipal és insuficient: proposen entregar els 88.000 euros consignats i que els veïns contractin les reparacions pel seu compte. Una proposta a la que es neguen en rodó: “el responsable del que ha succeït és l’Ajuntament i no acceptarem que ens donin els diners i que cadascú s’espavili”, diu Recio. El responsable veïnal emplaça al consistori a buscar solucions a un problema que ells no han creat.

Foto portada: balcons protegits a la plaça d’Espanya. Ja han caigut diverses parts. Autor: J.d.A.