Foto portada: presentació del projecte A Porta. Autor: David B.

Projecte ‘A Porta’: veïns ajudant a veïns

Aquest divendres a la plaça del Primer de Maig de Can Puiggener s’ha presentat el projecte ‘A Porta’ impulsat per la Confederació de Federacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) i l’Associació de Veïns de Can Puiggener. Compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Sabadell que ha subvencionat el projecte amb 40.000 euros.

Aquest projecte importat de França i que s’ha dut a terme amb èxit a Barcelona, Reus i Tarragona, s’iniciarà el proper mes de setembre, amb la visita dels picaportes a 400 domicilis fins a final d’any. Aquests vuit o nou ‘picaportes’ seran veïns del barri de Can Puiggener, que hauran estat preparats per desenvolupar la tasca de visitar els seus veïns triats a l’atzar i així conèixer de primera mà la problemàtica i les preocupacions dels residents al barri. De cara a principis de l’any 2021 es podrien fer 500 visites més per acabar de donar forma a les conclusions del projecte.

El president de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero, ha recordat que “el projecte A porta va néixer quan hi havia l’anterior Ajuntament i ens el va oferir la CONFAVC”.

“Vam presentar el projecte a l’anterior govern municipal i per sorpresa per a nosaltres, ens el van denegar. Van al·legar que tenien un projecte millor per al barri. De millor, res. El que no volien era res pel barri”.

Montero assegura que “després de les eleccions vam presentar el projecte al nou Ajuntament que l’ha assumit. Nosaltres el que volem és arribar a la gent incívica, siguin d’on siguin i puguem viure be i en harmonia al barri”.

El president de la FAVS, Manuel Navas, ha manifestat que aquest projecte es comença a Can Puiggener “perquè és especialment problemàtic i compta amb una falta important d’integració i de cohesió social” i ha assegurat que és important que es comenci en aquest barri, per millorar les seves condicions de dignificació”.

“El projecte no és una vareta màgica, però és un instrument totalment nou, que neix dels propis veïns i que pot ajudar a fer-los entendre que es poden canviar les coses des de la base. Estem convençuts que és un bon projecte, que s’ha pres una bona decisió el portar-lo a terme i segur que serà un èxit” ha apuntat Navas.

El president la Confederació de Federacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, ha explicat que “l’ànima d’aquest A porta són els ‘picaporta’. Quan acabem amb les visites del barri de Can Puiggener haurem fet unes 9.000 visites arreu de Catalunya i amb una mitjana de 40 minuts per família. L’A porta entra a fons al barri i que sigui una bona eina de cohesió del barri”.

La segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, ha manifestat que “aquest és un projecte de ciutat, que esperem que sigui un èxit i que el puguem implantar en diferents barris de la ciutat. És una iniciativa molt bonica on els veïns treballen pels veïns. És un projecte nou, il·lusionant i que creiem que serà un èxit”.

“Can Puiggener està abandonat”

El president de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero, ha manifestat que “aquest barri està abandonat tant per l’anterior Ajuntament i per aquest que ha entrat. Sembla que se’n riguin de l’associació de veïns”.

“L’alcaldessa es va comprometre amb l’associació de veïns en aquesta mateixa plaça que arreglaria els defectes del barri”.

Montero assegura que “a Can Puiggener hi falten papereres, senyals de tràfic, tanques, falta arreglar les places i l’alcaldessa es va comprometre el dia dels socis a arreglar-ho. Tampoc veiem a la Policia pel barri des de la darrera reunió que vam tenir. No sé si es van enfadar”. “Només cal donar una volta per Can Puiggener per veure que està abandonat”, ha sentenciat Montero.

Foto portada: presentació del projecte A Porta. Autor: David B.