Foto portada: el Parc del Nord, fa uns dies. Autora: Nerea Bueno.

Repensant de nou el Parc del Nord

  • El consistori planteja canvis a la Ronda Collsalarca i la rotonda de Castellar.

  • La Comissió Parc del Nord tem que la nova repensada retardarà encara més el Parc del Nord.

L’Ajuntament i Comissió del Parc del Nord es donen dos mesos per a redefinir el projecte del corredor verd. En l’última reunió, les dues parts coincideixen en destacar que serà quelcom més que un parc urbà, ja que ha de connectar des del bosc de Can Deu fins el parc de la Clota, al riu Ripoll.

El consistori vol introduir també canvis a l’est i l’oest de l’espai delimitat pel Parc del Nord. Així a la banda de Llevant es vol fer una cornisa-mirador sobre el riu Ripoll mentre que a la banda de Ponent, s’apostarà per fer canvis a la Ronda Collsalarca, un “eix poc afortunat en el seu moment actual”, segons expressa el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, qui esmenta la dignificació de la rambla central i un carril bici entre els canvis.

Foto portada: el portaveu de la Crida i tinent d'alcalde de Territori, Maties Serracant. Autor: David B.
El tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant. Autor: David B.

Tot el procés, a la pràctica, significa un cert reinici d’un projecte que ja s’allarga dècada i mitja. De fet, a començaments de la dècada passada, en els primers anys del bustisme i després de la pressió del moviment veïnal, es va pactar un disseny, del qual es van fer algunes inversions. Les obres dels Ferrocarrils de la Generalitat a Ca n’Oriac des de 2007 van esberlar el parc, que ara es comença a recuperar després d’una dècada de treballs de construcció i un cop retirats els abocaments de terres a la zona del Torrent del Capellà. “El projecte inicial serà llençat a les escombraries i amb ell els diners públics que es van gastar”, lamenta el membre de la Comissió Parc del Nord i president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, Manuel Navas. “Tindrem en compte el projecte que es va pactar en el seu moment; el que farem serà adaptar-lo”, precisa Serracant. L’actual govern ofereix un nou plantejament de la zona, des del bosc de Can Deu fins la rotonda de la carretera de Castellar, que serà modificada per facilitar el pas de vianants tot i que mantenint la capacitat d’absorció de vehicles.

Navas, de la Comissió Parc del Nord.
Navas, de la Comissió Parc del Nord.

De moment, veïns i consistori s’han emplaçat a intensificar les reunions durant els dos propers mesos. El consistori vol ampliar el número de veus, incloent també les escoles. La Comissió creu que fer-ho pot retardar més el procés. “La Comissió Parc del Nord és el cor del projecte però l’administració ha d’ampliar al màxim el número de veus del projecte”, diu Serracant.

Actuacions per al 2017

Un cop acabat el termini, s’encarregarà el projecte executiu per redactar el projecte. Hi ha 50.000 euros reservats al pressupost municipal. “Llavors veurem quant costa fer el parc i quantes fases d’obres hem de fer”, segueix Serracant. Navas reconeix un cert temor de les entitats ja que el calendari és incert. Sigui quin sigui, el tinent d’alcalde precisa que es faran obres al parc. De “dignificació”. Primer, es plantaran els arbres previstos, que paga la Generalitat. Després, es gastaran 250.000 euros dels pressupostos del 2016 i del 2017 per assenyalar els camins interns del parc, que han de facilitar la mobilitat dels vianants. “La feina més gran ja s’ha fet: sabem què volem, quines són les prioritats i quins usos volem pel parc”, finalitza l’edil. “Hem avançat però això ho podríem haver fet fa un any: anem molt tard”, l’esperona Navas.

Foto portada: el Parc del Nord, fa uns dies. Autora: Nerea Bueno.